FN:s hjälpfartyg angreps utanför Jemen

TT-Reuters

Publicerad 2018-06-04

FN:s biståndschef Mark Lowcock. Arkivbild.

Ett FN-fartyg med nödhjälp till Jemen attackerades av okända angripare i helgen utanför hamnstaden al-Hudaydah. En mindre båt med beväpnade män öppnade eld mot fartyget och försökte borda det, uppger en talesperson för FN:s livsmedelsprogram WFP.

En brand startade i maskinrummet i samband med angreppet, men inga människor skadades och inte heller fartyget fick några större skador.

FN:s biståndschef Mark Lowcock bekräftar händelsen, som inträffade omkring sex mil från al-Hudaydah, utan att utveckla saken vidare.

Staden hålls av de Iranstödda shiitiska Huthirebellerna som utkämpar ett blodigt inbördeskrig mot den internationellt erkända regeringen. Den saudiskledda militärallians som strider mot rebellerna har avancerat mot al-Hudaydah den senaste tiden.

Hjälporganisationer har varnat för en humanitär katastrof om staden attackeras, då den är en av få platser dit nödhjälp till landet kan nå.

Över 10 000 människor har dödats i kriget och omkring tre miljoner har tvingats på flykt. En stor del av befolkningen lever på randen till svält.