Flera ex-nazister på SD:s vallistor

TT

Publicerad 2018-08-28

Medlemmar från Nationalsocialistisk front vid ett valmöte i Sollentuna 2006. Arkivbild.

Flera tidigare medlemmar från den våldsamma och antidemokratiska nazistorganisationen Nationalsocialistisk front (NSF) kandiderar för Sverigedemokraterna, avslöjar Expressen ihop med Expo.

De har matchat valets samtliga kandidater från alla partier – över 6 000 till riksdagen, drygt 12 000 till landstingen och mer än 52 000 till kommunerna – mot listor över nazistiska aktivister. Det handlar om personer som haft en djupare förankring i den nazistiska miljön, som medlemskap i nazistiska organisationer, nazistisk aktivism eller som aktivt spridit propaganda.

En av dessa kandidater gick med i NSF på 90-talet och avancerade till så kallad ortsgruppschef i södra Sverige. Lokalavdelningen lades ned 2002 men kandidaten fortsatte sin nazistkarriär i Parabellum, en slags vaktstyrka. 2004 deltog han i den nazistiska Salemmarschen utanför Stockholm och misshandlade samma år en avhoppare från NSF. 2005 syntes kandidaten i Folkets marsch i Stockholm som samlade stora delar av den organiserade nazismen i Sverige.

Till Expressen säger kandidaten att han var "ung och dum" och fördömer tiden inom nazismen:

– Jag är en helt annan människa i dag.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att partiet kontrollerar sina kandidater.

– Jag känner inte till vad det där är för några och vad de har för positioner, eller vad de har gjort tidigare i livet, säger han till Expressen.

Följ ämnen i artikeln