Krisen i Svenska Akademien

Danius, Espmark och Englund återvänder till Akademien

Av: 

Adam Westin

NYHETER

De tre avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till Svenska Akademien, skriver Svenska Dagbladet.

De ska i första hand hjälpa till att återuppbygga Akademien.

Kravet att Horace Engdahl ska lämna sällskapet läggs åt sidan.

Svenska Akademien är svårt sargad efter skandalen med Kulturprofilen, som åtalats för två fall av våldtäkt.

Sara Danius avsattes som ständig sekreterare, Kjell Espmark och Peter Englund är två ledamöter som lämnat sina stolar. Men de har inte begärt formellt utträde, vilket Kerstin Ekman, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Lotta Lotass däremot gjort.

Krävde att Engdahl skulle lämna

Danius, Espmark och Englund sa i maj att de var beredda att komma tillbaka för att hjälpa Akademien att rösta in nya ledamöter – om Horace Engdahl lämnade.

Ett krav som de nu backat från.

– Ja det är en svår sak, därför att det är så att han gör ju inte det. Och då måste vi ju ställa oss frågan: vilket är viktigast, omsorgen om Akademien eller personfrågan? Trots att våra villkor inte är uppfyllda har vi gjort det övervägandet att Akademien är så pass mycket viktigare än personfrågan, att vi trots våra betänkligheter ställer upp, säger Kjell Espmark till SvD.

Kjell Espmark betonar att de inte har för avsikt att permanent återvända till Akademien, utan att de främst kommer hjälpa till att välja in nya ledamöter.

– Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, säger Kjell Espmark till TT.

Katarina Frostenson lämnade

För att Svenska Akademien ska kunna välja in nya ledamöter krävs 12 medlemmar. Före dagens besked var de 9. Utöver dessa tre så har Katarina Frostenson lämnat Akademien – utan att begära formellt utträde. Katarina Frostenson är gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault och det var efter ett sammanträde om hennes framtid i Svenska Akademien som tre ledamöter lämnade i protest.

Advokatutredningen om Jean-Claude Arnault visade att sekretessregler brutits i samband med valet av Nobelpristagare i litteratur, och att beslutet att ge ekonomiskt stöd till Kulturprofilens klubb Forum har stridit mot Akademiens jävsregler, då Katarina Frostenson är delägare i Forum.

Svenska Akademien har sin första sammankomst för hösten torsdagen den 6 september.

Tf ständige sekreteraren: ”Glädjande”

Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare i Akademien, välkomnar beskedet från Peter Englund, Kjell Espmark och Sara Danius.

"Det är naturligtvis glädjande nyheter att de vill delta i invalet, och det visar att vi är på rätt väg i det stora arbetet att återuppbygga Akademien som vi har hållit på med under sommaren", säger Anders Olsson, den tillförordnade ständige sekreterare för Akademien, i ett uttalande till TT.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Englund och Danius: ”Inga planer på att återvända till Svenska Akademien”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Sara Danius

Peter Englund

Kjell Espmark

Svenska Akademien