Rasar – efter besöket i rovdjursparken

Publicerad 2018-08-02

Daniel Karlsson och hans fyraårige son Emil fick en chock när de besökte Orsa djurpark. I en av djurens inhägnad låg ett blodigt hästkadaver, där endast huvudet saknades.

– Det var en makaber syn och inget man kanske oförberett ska ge en fyraårig grabb, säger Daniel.

Efter 63 mils resande från Göteborg nådde Daniel Karlsson och hans son Emil, 4, Orsa rovdjurspark, en park som Daniel fått intrycket ska vara anpassad för barn. Emil skulle äntligen få se varg och björn men upplevelsen blev inte riktigt som de tänkt sig. I isbjörnarnas inhägnad låg det en häst – utan huvud med blod runt omkring sig.

– Grabben blev helt förstörd och frågade varför hästen låg där. Den här upplevelsen handlade mest om döden efter detta kan jag säga, säger Daniel och fortsätter:

– Det var en makaber syn och inget man kanske oförberett ska ge en fyraårig grabb.

Enligt honom var det flera runtom som reagerade.

– Det var folk som ryggade tillbaka och som fick ta sina barn därifrån. Det var barn som tyckte det var högst otrevligt, många barn grät, bland annat Emil som blev ledsen. Han ville krypa ned och krama om den här stackars hästen.

Daniel hade inget annat val än att lämna djurparken med sin son. Innan han lämnade sa han till en ur personalen att det var olämpligt att hästkadavret ligger där när det är fullt med småbarn. Han fick svaret att ”det är ju en rovdjurspark”.

– Jag la ned diskussionen där.

Daniel hade önskat att utfodringen av djuren varit lite mer diskret.

– Mata djur med styckdetaljer så att det inte blir uppenbart att det är en häst, ko eller vad man nu väljer att mata dem med. Det behöver inte vara så tydligt. Vi har varit på många andra djurparker i Sverige, jag tror aldrig att jag stött på att det legat ett kadaver inkastat med avhugget huvud, och en stor blodpöl runtom.

Djurparkschefen: ”Är normalt att fodra med helkropp”

Sven Brunberg är djurparkschef för Orsa rovdjurspark. Enligt honom utfodrar de djuren med helkroppar emellanåt.

– Att fodra med helkropp är normalt när vi har stora rovdjur. En anledning till att rovdjuren får helkropp är för att de kan äta hela kroppen, det får då i sig alla näringsämnen som är naturliga för dem.

Djuren får en varierande diet, vilket innebär att det inte serveras helkroppar varje dag eller vecka. Dessutom försöker djurparken att undvika att utfodringen är publik som möjligt.

– Men om vi matar där publiken inte är så matar vi också djuren från publiken.

Nu när det är varmt kan det ta längre tid än vanligt för rovdjuren att äta upp sin föda. Sven har någon gång hört i entrén att folk tycker att det ser otrevligt ut, men det ska inte vara vanligt enligt honom.

– Orsa rovdjurspark heter vi och vi har bara stora rovdjur, det är en del av konceptet.

Följ ämnen i artikeln