Skola & utbildning

Skolan inför totalt mobilförbud: ”Skapar studiero”

Av: 

Claes Olsson

NYHETER

Mobilförbud på lektionstid är inte helt ovanligt och flera politiska partier har lyft frågan. Engelbrektsskolan i Örebro följer nu efter men inför ett totalförbud under hela skoldagen, skriver Nerikes Allehanda.

– Under några timmar om dagen kan man klara sig utan det där, säger skolans rektor Torleif Ander.

På måndag börjar höstterminen för elever och lärare på Engelbrektsskolan i Örebro. Nytt för den här terminen är att eleverna inte tillåts använda sina mobiltelefoner under skoltid – inte ens på raster, rapporterar Nerikes Allehanda.

– Det är ett förebyggande arbete för att skapa trygghet och studiero för alla elever, säger skolans rektor Torleif Ander.

Oroar sig för sociala medier

Skolan har drygt 800 elever i årskurserna 4 till 9. Även om en del av beslutet handlar om att främja koncentrationen så verkar tryggheten vara minst lika viktig. Torleif Ander menar att det inte bara rör sig om en mobiltelefon utan om en enhet som tar upp ljud och rörlig bild och har ständig kontakt med sociala medier.

– Vi har märkt att vi inte riktigt har kontroll på hur de digitala trådarna går. Det är väldigt svårt att överblicka var information hamnar i sociala medier, säger Torleif Ander.

På skolan finns det flera personer som har skyddad identitet.

– Skulle någon, i oförstånd, råka röja en person med skyddad identitets vistelse under dagtid så kan det vara en katastrof, säger han.

Elever som tar med sig sina mobiltelefoner till skolan kommer att få lämna ifrån sig den. Men något ansvar vill skolan inte ta på sig.

– Om man väljer att skicka med en guldklimp för 5-6 tusen så är det vårdnadshavarens ansvar. Det finns ingen plikt att ha med en smartphone till skolan, säger Torleif Ander.

Vill lära eleverna koncentration

Mobilförbudet drar alltså igång på måndag och ska utvärderas vid läsårets slut. Torleif Ander menar att han bara mottagit positiv respons, men att han känner till den kritik som redan finns. Flera hävdar att man i stället bör lära barnen att hantera mobiltelefoner i stället för att förbjuda.

– Jag menar att vi måste lära våra elever koncentration. Alla skulle bli väldigt upprörda om en kirurg eller tandläkare höll på med mobilen medan de jobbar, säger Torleif Ander och fortsätter:

– Under några timmar om dagen kan man klara sig utan det där.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Så tycker Aftonbladets läsare om förslaget att förbjuda mobiler i skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Arbetsmiljö

Sociala medier

Medier

Örebro