IS tar på sig attack mot cykelturister

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lars Bengtsson/TT
De fyra cykelturister som dödades när de blev påkörda i Tadzjikistan kan ha blivit utsatta för en riktad attack, uppger inrikesministern. Bild från långcykling på annat håll i världen.

Fyra utländska cykelturister som dog efter att ha blivit påkörda i Tadzjikistan i helgen tros ha blivit utsatta för en medveten attack. Landets inrikesminister Ramazon Hamro Rahimzoda hävdar att det till och med kan röra sig om en terrorhandling.

– Vi undersöker alla möjligheter, sade han vid en presskonferens på måndagen.

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) hävdar att det är den som ligger bakom turisternas död, enligt institutet SITE som följer terrorgrupper via internet. Men det kan vara svårt att klargöra om det stämmer, särskilt som nästan alla de misstänkta är döda: Händelsen ledde till polisjakt och skottväxling. Enligt besked som återges av nyhetsbyrån Reuters blev följden fyra ihjälskjutna och en femte gripen. En 21-åring som ägde fordonet fanns bland dem som fick sätta livet till.

Inrikesministern uppger att de misstänkta, samtliga tadzjiker, hade både skjutvapen och knivar.

Cyklisterna blev påkörda i Danghara, ungefär 15 mil söder om huvudstaden Dusjanbe. Två av de omkomna var från USA och de andra från Nederländerna och Schweiz. Det har inte framgått om alla dog av trafikskador eller om det i något fall fanns annan dödsorsak.

En video med anonym källa som uppges vara från händelsen har publicerats på internet av Radio Free Europe. Den visar av allt att döma ett fordon som efter en påkörning gör en U-sväng och kommer tillbaka och kör över flera cyklister.

Fransman vittnar

Två cyklister från Nederländerna respektive Schweiz blev skadade. En vårdas för knivskador; patientens tillstånd beskrivs som stabilt.

En fransk turist som undkom har kunnat lämna vittnesuppgifter till polisen.

Den belgiske cyklisten Nicolas Moerman kom fram till platsen kort efteråt.

– Det första någon sade var att de hade blivit påkörda och att det kom ut folk som började hugga dem med kniv, har han berättat för den flamländska tv-kanalen VRT.

Turismens år

Vägen där cykelturisterna färdades ansluter till en berömd sovjetisk motorväg mot Pamir, som sägs erbjuda makalösa landskapsvyer.

Tadzjikistan beskrivs ibland som den fattigaste av de stater som tidigare ingick i Sovjetunionen. Landets ledning har proklamerat 2018 som turismens år och lättat upp visumregler för medborgare i 80 länder. Besökssiffrorna har stigit. I juni meddelade presidenten Emomali Rachmon att tjänstemän som kräver mutor av turister kan räkna med att få sparken.

Emomali Rachmon styr landet med järnhand sedan 1992.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism