Bränderna i Grekland

Svenskar på plats i brandområdet i Grekland

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Ett 50-tal människor har dött och många har skadats i vad som beskrivs som de värsta skogsbränderna i Grekland på ett årtionde.

Svenska Gia Syraka, 49, befann sig i Rafina igår med sin son – nu är området hårt drabbat av brandinfernot.

– Tack gud att vi åkte därifrån. Man börjar gråta själv och tänker att det är tur att man inte var där precis då, säger Gia.

Flera svenskar evakuerades från ett hotell i Attica under brandnatten.

Svenska utrikesdepartementet har i nuläget ingen information om att svenskar ska ha skadats i bränderna.

LIVERAPPORT:

Däremot har flera svenskar hört av sig till Aftonbladet om att de befinner sig i eller nära Rafina och Mati. Bränderna har härjat på båda sidor om huvudstaden Athen där Gia Syraka från Jönköping befinner sig tillsammans med sin son Spirro.

– Barnens kusiner finns i Rafina och vi har varit där och badat. Alltinget är okej med dem men husen är rökskadade, säger Gia.

När elden bröt ut befann sig Gia och Spirro som tur nog i Athen. Vädret förändrades dramatiskt på kort tid.

– Himlen delade upp sig i två. De trodde de skulle skonas från bränderna men så blev det nästan 40 grader i Aten igår och började blåsa, säger Gia.

Svenskar evakuerades från hotell

Minst 50 personer har dött och över hundra skadats i bränderna.

– Alla är berörda av någon som förlorat hem och hus av de vi känner. Man börjar gråta själv och tänker att det är tur att man inte var där precis då.

Flygplatsen till Athen påverkas inte av bränderna uppger svenska UD. Under brandnatten evakuerades svenskar från ett hotell i Attica.

– Det gjordes för att tillfartsvägarna var blockerade, det är ingen fara med hotellet som sådant. Solresor hade tolv gäster där som fått flytta till andra hotell, säger Torbjörn Lehmann, pressansvarig på Solresor.

Aftonbladets Anders Medin befinner sig i ett av de områden som eldhärjats svårast. Under gårdagen stängdes flera motorvägar, bland annat den till Athens flygplats. I dag har den dock öppnats upp igen.

– Vi var på väg till flygplatsen i går kväll och all trafik stoppades. Man såg stora rökmoln från flera mils avstånd . Nu på morgonen öppnades vägen igen, det var väldigt många nedbrunna ytor, försvunna hus, helikoptrar och brandmän på plats.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Minst 50 döda i skogsbränder i Grekland

ÄMNEN I ARTIKELN

Bränderna i Grekland

Skogsbränder

Grekland