5-åriga Milina vill säga hej då

1 av 6 | Foto: Milina, 5, med sin mamma.
NYHETER

Haltern am See är en stad i chock.

På onsdagsmorgonen samlades invånarna vid skolan för att ta farväl av de 16 ungdomar som omkom i flygkraschen.

– Hon vill säga hej då till de som dött, förklarar Stefanie Gabler, mamma till Milina, 5, som lade en teckning vid sorgeplatsen.

Ett hundratal ljus brann fortfarande utanför Joseph-König-gymnasium när de första eleverna kom halv 8 på onsdagsmorgonen. Barn i åldrarna 10 till 15 samlades i klungor på skolgården för att sörja sina kamrater. Många grät och kramade varandra för att finna tröst.

Milina, 5 år, kom med sin mamma Stefanie Gabler. Hon har ritat en teckning till de omkomna.
– Hon vill säga hej då till de som dött, förklarar Stefanie Gabler för Aftobladet.

Milina bär på två stora röda ljus. Dem ska hon tända på trappan till skolan för att hedra de 16 barn och två lärare som omkom i flygolyckan.

”Hon grät hela dagen”

Skolklassen var på språkutbyte på en spansk skola utanför Barcelona och vinkade adjö till sina spanska vänner tidigt igår morse.

Några timmar senare var alla döda, efter att det Germanwings-plan som skulle ta dem hem till Düsseldorf kraschat i franska alperna.

– Det här är helt klart den svartaste dagen i vår stads historia, säger borgmästaren Bodo Kimpel till AP.

Stefanie Gabler och dottern Milina svävade under gårdagen länge i ovisshet om hur det hade gått för en nära vän som brukade passa dottern. Femåriga Milina blev starkt berörd.

– Hon grät hela dagen. Hon trodde att en flicka som är barnvakt ofta hos oss var död. Men hon var inte med på planet, säger Stefanie Gabler.

Undervisningen ställs in

Precis som många andra i den lilla staden Haltern am See känner sig Stefanie idag handlingsförlamad, så här dagen efter flygolyckan. 
– Jag kommer inte orka göra något idag. Vi ska åka hem nu. Sedan återvänder vi hit till skolan igen. Det är det enda rätta.

På morgonen samlades eleverna inne i skolan för krissamtal och minnesstund. All undervisning har ställts in under onsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM