Bildt: Saudikrisen har skadat Sverige rejält

Uppdaterad 2015-03-23 | Publicerad 2015-03-22

Regeringens beslut att inte förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien har utlöst en het debatt.

I kvällens Agenda i SVT möttes Carl Bildt (M) och Mona Sahlin (S) för att diskutera vad det betyder för Sverige.

– Jag är oändligt stolt över tydligheten från Margot Wallström, säger Mona Sahlin.

Utrikesminister Margot Wallström stoppades från att tala inför Arabförbundet, Saudiarabiens ambassadör har lämnat Sverige och även Förenade Arabemiratens sändebud har åkt hem. Saudiarabien har också stoppat svenska affärsresenärer.

Regeringens beslut att inte förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien har både hyllats och väckt stark kritik. Även kung Carl XVI Gustaf har lagt sig i diskussionen och ska under måndagen möta Wallström för att dryfta sin oro för den numera svala relationen till saudierna.

”Är oändligt stolt”

Före detta utrikesminister Carl Bildt (M) och tidigare S-ledaren Mona Sahlin debatterade i kvällens Agenda i SVT Saudikrisen.

– Jag tycker det var helt rätt att säga upp det. Om det står mellan mänskliga rättigheter eller handel, i mitt fall är det ganska enkelt, då är det mänskliga rättigheter som måste få gå före, säger Mona Sahlin till Aftonbladet efter programmet.

– Jag är oändligt stolt över tydligheten från Margot Wallström. Jag var stolt över Carl Bildt när han var så aggressiv mot Ryssland men jag är lika stolt över Margot Wallström nu, sa hon i Agenda.

Hon säger däremot att hanteringen av frågan fram till att beslutet presenterades kunde ha skötts ”på ett tydligare sätt”.

”Mycket problematiskt”

Carl Bildt menar att Sverige hade kunnat undvika Saudiernas ilska och ändå avslutat avtalet genom att sköta frågan på ett annat sätt, till exempel genom närmare samtal med Saudiarabien innan beslutet fattades.

– Hanteringen av avtalet är krisens kärna och källa, säger han till Aftonbladet efter programmet.

Han säger att det inte borde ha hanterats på det här sättet och att nu står ”tusentals jobb och väger i Sverige”.

Är det odelat negativt att samarbetsavtalet har sagts upp?

– Du kan ju se på utvecklingen vi har fått, så i den delen är det mycket problematiskt. Vi förlorar möjligheter, export, jobb och kontaktmöjligheter i en viktig region, säger han.

– Det huvudsakliga intresset är nu att reparera skadorna för Sverige och det är det vi måste ägna oss åt. Vi måste försöka komma tillbaka och det tror jag att regeringen också tycker.

”Våga stå upp”

Carl Bildt säger att det krävs diplomati och ”annat” för att lyckas med det och säger att det främst är regeringens jobb, men att även andra kan hjälpa till.

Mona Sahlin säger att det är viktigt att det finns länder som vågar stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter just på grund av hur världen i dag ser ut.

– Vem vet, det här kanske stärker Sverige på andra områden, säger Mona Sahlin i programmet.