Nyheter

Boko Haram till ny attack mot stad

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Den islamistiska terrorgruppen Boko Haram genomför just nu attacker mot miljonstaden Maiduguri i nordöstra Nigeria, rapporterar AFP.

De senaste dagarna har terrorgruppen angripit staden, som beskrivs som strategiskt viktig, flera gånger i försök att belägra den.

Vid 3-tiden natten mot lördag ska medlemmar ur Boko Haram gått till angrepp mot staden Maiduguri, uppger ögonvittnen till nyhetsbyrån AFP.

Maiduguri har 1,5 miljoner invånare och kontrolleras för närvarande av nigeriansk militär och medborgargarden.

– Hela staden är i skräck. Folk är rädda för vad som kommer att hända om Boko Haram besegrar säkerhetsstyrkorna, säger Maiduguri-bon Adam Krenuwa till AFP.

Vill utvidga kalifatet

Boko Haram har de senaste dagarna tagit kontroll över flera städer och byar i närheten av Maiduguri, som var den stad där terrorgruppen uppstod år 2002.

Om Maiduguri faller vore det en oerhörd prestigeförlust för Nigerias ledning, som kritiserats hårt för att ha misslyckats med att stävja Boko Harams sex år långa väpnade uppror. Med tanke på att staden den senaste tiden kan ha fördubblats i storlek till två miljoner invånare, i och med flyktingar från omgivande landsbygd, skulle det också utlösa en humanitär katastrof, skriver TT.

Vill utvidga kalifat

Målet för Boko Haram är att utvidga det kalifat som gruppen redan utropat i norra Nigeria.

Mer än en miljon människor beräknats ha flytt sina hem till följd av terrorgruppens framfart. Boko Haram tros också ha nästan 15 000 liv på sitt samvete.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert: