Barnskådis från "Flyga drake" är flykting i Borlänge

avBritt Peruzzi

NYHETER

"Efter filmen blev min familj förföljd i Afghanistan"

1 av 2 | Foto: HENRIK HANSSON
Hyllade Ahmad Khan Mahmoodzada lever som flykting i Borlänge.

Han gick från hyllad barnskådespelare i "Flyga Drake" till förföljd i hemlandet Afghanistan.

I dag är Ahmad Khan Mahmoodzada flykting i Borlänge.

– Jag bor i en svensk familj och drömmer om att kunna arbeta med film igen, säger 17-åringen till Aftonbladet.

Det är en helt vanlig morgon i Ahmad Khans nya liv. Jourfamiljen han bor hos har skyndat till jobbet och själv är han på väg till skolan där han snart har lyckats tenta av alla ämnen.

– Det bara svenskan kvar, säger han på en redan klingande svenska.

För något år sedan såg tonåringens vardag annorlunda ut.

”Blev mobbade”

– Jag och mina syskon tvingades sluta skolan i Afghanistan, vi mobbades och mina föräldrar fick stora problem.

Orsaken var att Ahmad Khan som 10-åring blev tillfrågad om att medverka i en amerikansk film. "Flyga Drake" bygger på en roman av amerikansk-afghanske Khaled Hosseini och handlar om några afghanska pojkars vänskap från 70-talet, före Sovjetunionens invasion, till talibanernas brutalitet.

I filmen spelade 10-årige Ahmad Khan pojken Hassan som våldtas av några tonårspojkar, en scen som inte accepterades i hemlandet.

– Både talibanerna och mitt eget folk, hazarerna, var kritiska. De tyckte att filmen pekade ut dem som svaga.

En världssuccé

Filmen blev en prisbelönt världssuccé när den visades 2007 men för några av barnskådespelarna blev konsekvenserna så negativa att filmbolaget tvingades evakuera delar av familjerna till Förenade Arabemiraten.

Ahmad Khan och hans pappa bodde i Dubai i över ett år men när de insåg att resten av familjen inte skulle få resa efter åkte de hem igen.

– Då hade filmen visats över hela världen och vi hoppades att kritiken skulle ha försvunnit, men alla frågade fortfarande "Är ni fortfarande här?".

För tre år sedan flydde Ahmad Khan i en biltransport över gränsen till Ryssland och sedan vidare via Vitryssland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark.

– Jag hade hört att Sverige var en plats där man skulle lyssna på min bakgrund. Allt jag önskade var att få vara i fred, och sedan kunna hjälpa mina föräldrar.

Efter en tid i Mockfjärd kom han för ett år sedan till familjen i Borlänge.

”Blev förvånade”

– Jag sa till socialen att jag hellre ville bo i en familj än på flyktingförläggning. Jag tror att det är lättare att lära språket så och jag trivs bra här.

Att Ahmad Khan var den kände barnskådespelaren insåg familjen först efter några veckor.

– Det var när en dokumentärfilmare kontaktade mig och ville göra en film om mig och en annan kille. Familjen blev förvånad men jo, de hade faktiskt sett filmen.

För en tid sedan kom även Ahmad Khans 15-åriga lillebror Amir Khan till Sverige och fick flytta in hos samma familj.

– Vi pratar med våra föräldrar i telefon varje vecka och hoppas kunna förenas med dem en dag. De har varit på intervju på svenska ambassaden i Pakistan där de är nu och väntar på svar.

Tre intressen

I väntan på familjen ägnar sig 17-åringen åt sina tre stora intressen: skolan, fotboll och film. Så ofta han kan går han på bio med kompisarna.

– I Afghanistan kunde jag inte vara glad åt "Flyga Drake" men nu när jag är här i Sverige är min dröm att få göra fler filmer.

Det - och att hans Afghanistan ska förändras så att han blir välkommen tillbaka.

– Det var bara en film, men du vet i Afghanistan vet folk inget om film. De har bara levt i krig i så många år. Därför är det svårt att förklara för dem att det bara var en film.