Nyheter

Spola på,Victoaria!

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Invigde muggar för välgörenhet

Kronprinsessan Victoria fick äran att inviga utställningen av tio toaletter i Skrapan i Stockholm i går. Toaletterna är designade av svenska kändisar och ska auktio­neras ut till förmån för organisationen Water Aids arbete.
Kronprinsessan Victoria fick äran att inviga utställningen av tio toaletter i Skrapan i Stockholm i går. Toaletterna är designade av svenska kändisar och ska auktio­neras ut till förmån för organisationen Water Aids arbete.

Nej, kronprinsessan lägger varken näsan i blöt eller ­intar tronen.

Men när nästan var ­tredje människa i världen saknar en toalett har ­nöden ingen lag.

Köpcentrumet Skrapan på Södermalm i Stockholm begåvades i går med tio nya, minst sagt offentliga toaletter. Mitt i gallerian, alldeles intill ett fik, tronar de nya muggarna upp sig.

Auktioneras ut

Och på tal om tron: på plats för att inviga dem (nej, inte på det sättet) fanns kronprinsessan Victoria. De nya toaletterna är nämligen en del av kampanjen ”I love toa”, som går ut på att öka medvetenheten om hälsokonsekvenserna av att ­nästan var tredje människa i världen saknar en toalett. Tio mer eller mindre kända svenskar har därför designat varsin toalett som ska auktioneras ut på sajten ­Tradera till förmån för välgörenhetsorganisationen Water Aids arbete.

Svåranvända

Den som budar bör dock vara medveten om att de flesta av toaletterna inte är särskilt användarvänliga. På artisten Gabriel Forss klosett sticker till exempel en mikrofon upp ur toalett­skålen, medan kollegan Miss Li har valt att göra om sin till en skyltdocka.

Efter att ha tagit sig en noggrann titt på illustratören Jennie Ekströms handmålade skapelse konstaterade dock kronprinsessan att i alla fall en av toaletterna såg ut att vara någorlunda lättillgänglig.

Inga bud

- Hon sa att det var en av få som man skulle kunna använda. Men det kräver nog en något mer lackerad yta, annars tror jag att mönstret försvinner i takt med ren­göringen av toaletten, säger Jennie Ekström.

Om kronprinsessan skulle vilja buda hem toan till Haga slott ser hon inte ut att behöva nalla alltför mycket av det kungliga apanaget. Utropspriset ligger på 2 000 kronor, men efter två dygn hade det i går kväll ännu ­inte inkommit ett enda bud.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert: