Flygplan kränkte Sveriges luftrum

avGustaf Tronarp

Försvarsmakten: Kränkningar har blivit vanligare

1 av 3

Sveriges luftrum har ännu en gång utsatts för en kränkning, rapporterar Expressen.

– Det var ett franskt plan som var inne på svenskt luftrum, säger Försvarsmaktens pressekreterare Jesper Tengroth till Aftonbladet.

Flera Jas-plan gick upp för att möta flygplanet.

Den franska kränkningen skedde i lördags, enligt Expressen. Försvarsmakten svarade med att skicka upp flera Jas Gripen-plan.

– Det var ett franskt plan som var inne på svenskt luftrum och vi hade vår incidentsjakt uppe, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Utrikesdepartementet uppger att ärendet kommer hanteras via de etablerade diplomatiska kanalerna.

– Vi kommer använda våra vanliga diplomatiska kontakter. Jag kan inte svara på vad det innebär exakt, men det handlar om sedvanligt diplomatiskt arbete, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst.

Försvaret: Handlar om ett franskt plan

I en tidigare version av artikeln uppgav Aftonbladet, med hänvisning till Expressen, att det var ett ryskt plan som låg bakom kränkningen.

Men nu uppger alltså Försvarsmakten att planet var franskt.

– Vi vet inte vad de gjorde här. Nu ska vi utreda detta för att ta reda på bakgrunden till det som hänt, säger pressekreteraren Jesper Tengroth.

Enligt Expressen hävdar dock en del källor fortfarande att planet var ryskt.

Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan, säger till TT att det gissningsvis rör sig om ett misstag. Utifrån ett historiskt perspektiv talar mer för det än att det rör sig om en medveten handling.

– Under kalla kriget gjorde Nato fler kränkningar än vad Sovjetunionen gjorde, säger Stefan Ring till nyhetsbyrån.

Flera kränkningar

Den 17 september kränkte två ryska plan av typen SU-24 Sveriges luftrum söder om Öland. Även då svarade Sverige genom att skicka upp Jas-plan.

– Vi hade självklart kontroll på var de ryska flygplanen befann sig. Inledningsvis med radar och sedan med ett svenskt jaktflygplan som befann sig i närheten på annat uppdrag. Dessutom skickades också incidentjakten upp och identifierade de ryska planen, sa Gabor Nagy flygtaktisk chef på Försvarsmaktens högkvarter i en kommentar.

I samband med den händelsen blev det känt att Ryssland också kränkt svenskt luftrum i juni 2013.

Blivit vanligare

I somras var plan från flera andra länder inne på Sveriges luftrum. I juni handlade det om ett amerikanskt spaningplan som jagats in på svenskt luftrum av ryska plan. I juli kränktes det svenska luftrummet av två plan från Polen.

Enligt Försvarsmakten har kränkningarna blivit vanligare i år.

– Det har varit väldigt frekvent övningsverksamhet över Östersjön. Då ökar sannolikheten att misstag sker, sa presschefen Philip Simon till Aftonbladet.

Försvarsminister Peter Hultqvist har inte gått att nå för en kommentar om den franska kränkningen.