En av tio drograttfulla vid poliskontroll

NYHETER

Polisen: Det är helt klart oroväckande

En trafikkontroll en vanlig vardagsnatt. Men resultatet fick polisen i Halland att reagera. Tio procent av de kontrollerade bilisterna visade sig vara narkotikapåverkade.

– Mörkertalet inom drograttfylleri är enligt min uppfattning enormt stort. Den här kontrollen är ett tydligt tecken på detta, säger Krister Adolfsson, poliskommissarie på polisen i Halland.

Natten till onsdag genomförde polisen i Halland en större trafikkontroll på E6 och gamla E6.

När man stoppade bilister på E6 i höjd med Kungsbacka reagerade polisen över resultatet. Under fyra och en halv timme valde man ut 50 fordon, fem av dem visade sig vara påverkade av narkotika.

– Vi gör här ett axplock med kontroller under en vardagsnatt och tio procent av dem är drograttfylleri. Det faktum att vi har såpass många som kör på våra vägar narkotikapåverkade är helt klart oroväckande, säger Krister Adolfsson.

Kunde inte ens prata

En bilist kör förbi poliskontrollen i en hastighet mellan 180 och 200 kilometer i timmen. Den höga hastigheten gör att polisen först får svårt att ens komma ifatt bilen.

– När vi fick stopp på föraren visade det sig att han var såpass påverkad av narkotika att han inte ens gick att prata med utan fick läggas in för tillnyktring. Han har alltså kört på motorvägen kring midnatt, i en extremt hög hastighet och givetvis hade han inget körkort heller, säger Krister Adolfsson.

Svårt att upptäcka

Drograttfylleri är betydligt svårare att påvisa än alkoholrattfylleri menar Krister Adolfsson. Polisen saknar verktyg som direkt kan påvisa ett drograttfylleri, som finns till alkohol i form alkomätare. Han understryker att det därför är viktigt med utbildning för poliser.

– Narkotika ställer större krav på polisen som gör kontrollen, att man ska kunna identifiera narkotikapåverkade förare.

Mörkertalet enormt stort

Svårigheter att upptäcka en narkotikapåverkad förare kan innebära ett stort mörkertalet bland narkotikapåverkade.

– Mörkertalet inom drograttfylleri är enligt min uppfattning enormt stort. Jag har jobbat mycket med den här typen av verksamhet och min bestämda mening är att det är ett stort problem. Den här kontrollen är ett tydligt tecken på detta, säger Krister Adolfsson.