Löfven: Vi står för vad vi gjort

NYHETER

Statsminister Stefan Löfven beklagar att Wallströms tal stoppades av Saudiarabien

1 av 3 | Foto: Utrikesminister Margot Wallström (S) och statsminister Stefan Löfven (S).

Att Saudiarabien stoppade Margot Wallström från att tala inför Arabförbundet i Kairo i går, uppmärksammas nu även i internationella medier.

Samtidigt väljer nu statsminister Stefan Löfven att uttala sig.

– Jag tycker självfallet att det är tråkigt, säger han i dag i SVT Gomorron.

I sista stund stoppade Saudiarabien den svenska utrikesministern Margot Wallström från att tala om jämställdhet och Palestinafrågan vid Arabförbundet.

Incidenten inträffade efter att Wallström och Sverige kritiserat situationen kring de mänskliga rättigheterna i landet.

– Margot Wallström blev inbjuden som hedersgäst. Självfallet är det tråkigt att det blir inställt. Men vi kan inte göra annat än att när vi tycker att vi ser fel, brott mot mänskliga rättigheter, då ska vi göra utryck för det. Det har vi gjort och det står vi för, säger statsminister Stefan Löfven (S) i SVT Gomorron.

”Har varit tydliga”

Exakt hur händelsen kan komma att påverka regeringens inställning att följa Saudiavtalet, vill han inte gå in på utan säger att man "så skyndsamt som möjligt" ska återkomma till det komplexa ärendet.

– Vi har varit tydliga i kritiken mot Saudiarabien. Jag har sagt att det blir inte som förr. Vi har ett avtal, det är för långtgående. Det vi vet är att det blir förändringar. Vilka förändringar det blir återkommer vi till, säger Löfven.

Enligt Löfven handlade gårdagens incident om om Sveriges kritik av hur man behandlat mänskliga rättigheter.

Men Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström sa till TT i går att hon inte utesluter att Saudiarabiens agerande kan vara kopplat till de svenska diskussionerna om att stoppa vapenavtalet.

Feministisk utrikespolitik

Samtidigt uppmärksammas Saudiarabiens behandling av Margot Wallström även internationellt. Tidningen The Guardian skriver att Saudiarabien har reagerat starkt mot den svenska regeringens åsikter kring demokrati och mänskliga rättigheter.

– Förklaringen vi har fått är att Sverige har belyst situationen kring demokrati och mänskliga rättigheter och att det är därför de inte vill att jag ska få tala. Det är en skam att en nation har stoppat mitt deltagande, sa Margot Wallström till TT i Kairo i går.

Tidningen tar upp att Wallström tidigare har uttalat sig kritiskt kring bestraffningen av bloggaren Raef Badawi. Att Wallström är för en feministisk utrikespolitik och vill stärka kvinnors rättigheter internationellt är också något som enligt tidningen kan ha påverkat gårdagens händelse.

The Guardian spekulerar också kring om det starka motståndet mot Saudiavtalet kan ha bidragit till den nya situationen och om incidenten nu kan påverka förnyelsen av avtalet i maj i år.