Svensk mamma kastades i israeliskt fängelse

TEL AVIV. Azab kom som turist, med svenskt pass, pengar och en returbiljett.

När hon anlände till Israel kastades hon i fängelse.

Det enda skälet: hon är född i Eritrea.

Azab Gebreegziabher är en 43­-årig tvåbarnsmamma från Solna. Hennes pärs började när hon anlände till Israels Ben Gurion­-flygplats för en vecka sedan. I passkontrollen fördes hon åt sidan och blev beordrad att vänta.

Efter två timmars väntan kom en kvinna som förhörde Azab i fem, sex minuter.

– Hon ställde konstiga frågor och verkade inte lyssna på mina svar.

Efter förhöret fick Azab beskedet att hon inte var önskvärd i Israel. Hon fördes till ett häkte inom flygplatsområdet.

– Jag delade rum med tio andra kvinnor. Jag visste inte hur länge jag skulle vara där. Vakterna visste heller inget, de bara vaktade.

– Visst, allt var rent och snyggt och maten var bra. Men, det var ett fängelse. Det var hemskt, säger Azab.

Azab vet att de israeliska myndigheterna gör vad de kan för att hindra afrikanska flyktingar från att komma in i landet, och få dem som kommit in att lämna landet.

– Jag har ju hört hur de behandlar flyktingar i det här landet. De flesta jag känner har jagats av polisen och tagits till Saronim. Nu när jag sett hur de behandlade mig, så förstår jag det bättre.

Kritiserat flyktingläger

Saronim är ett beryktat fång­ eller flyktingläger i Negevöknen, dit de så kallade ”infiltratörerna” förs på obestämd tid. De får inte sina asylskäl prövade och tvingas välja mellan en obegränsad tid av fångenskap eller ”frivillig” repatriering till någon afrikansk stat.

FN:s flyktingkommisariat har kritiserat den israeliska behandlingen av flyktingar, och verkat för att de mest ömmande fallen får komma till något europeiskt land med mer liberal flyktingpolitik. Bland annat har Sverige ”tagit över” ett femtiotal eritreanska flyktingar från Israel.

– Nu ångrar jag att jag kom hit. Det var hemskt, säger Azab Gebreegziabher

Räddningen blev att hennes släktingar i Tel Aviv slog larm. De kontaktade en advokat. Advokaten lyckades i sin tur få hennes fall framför en domare, som inte drog sig för att kasta lagboken på statens representanter.

– Statens tjänstemän agerade på ett godtyckligt och extremt sätt. Israel kan inte låta sig framstå inför världen som en stat som stänger ute europeiska medborgare enbart på grund av deras etniska bakgrund, skrev domaren Avraham Yaakov i domslutet.

Han ifrågasatte också sanningshalten i myndighetens inlagor och avfärdade den israeliska statens förslag till kompromisser som ”skandalösa”.

Domstolen beslutade att Azab omedelbart skulle sättas på fri fot. Staten var skyldig henne ett skadestånd och en ursäkt.

– Det här fallet var så unikt i sin idioti, så domstolen kunde inte bara låta bli att agera, säger Azabs advokat Daniel Kfir.

Även israelisk media har rapporterat om fallet.

Fri efter fyra dygn

Efter fyra långa dygn i fångenskap var Azab fri att avnjuta sin semester tillsammans med vänner och släktingar. Första dagen gjorde hon en utflykt till Jerusalem, där Jesu Gravkyrka gjorde ett starkt intryck på den troende Azab.

– Det var underbart att komma dit efter vad jag varit med om, säger hon.

– Men, säger Azab, jag kan inte för mitt liv förstå hur de ens kunde inbilla sig att jag skulle lämna mina två döttrar, sju och tolv år gamla, lämna mitt jobb, mina svenska släktingar och lämna Sverige där jag varit medborgare i tio år - bara för att bli en jagad, illegal invandrare i Israel.

Har du fått någon ursäkt från den israeliska staten, som domaren krävde?

Azab ler ironiskt.

– Inte ännu, säger hon.

Publisert: