Stärkt KD-stöd för Ebba Busch Thor

1 av 4 | Foto: TT
Ebba Busch Thor under partiets kommun- och landstingsdagar.

avLisa Röstlund, Pär Karlsson

NYHETER

Nu har tidsfristen gått ut för KD-distrikten att lägga sina nomineringar som partiledare efter Göran Hägglund.

20 av 24 distrikt som meddelat sina kandidaturer har nominerat Ebba Busch Thor.

– Hon har en en karismatisk utstrålning som kan liknas med Alf Svenssons, säger Blekinges distriktsordförande Anne-Louise Trulsson.

Kristdemokraternas distrikt hade fram till i går på sig för att besluta om vilken kandidat man väljer att nominera till partiledare, i den första nomineringsomgången av två.

Under partiets kommun- och landstingsdagar i Örebro i helgen svarade de flesta som Aftonbladet pratade med att de stödde Ebba Busch Thor, och hon själv beskrev stämningen som "positiv".

Leder stort

Efter att 24 av 26 distrikt har gett besked står det klart att Ebba Busch Thor är den kandidat med störst stöd.

Hon har nominerats av 20 av distrikten, medan de två andra favoriterna Acko Ankarberg och Jakob Forssmed endast har tolv respektive elva nomineringar vardera. I dag meddelar dessutom Acko Ankarberg att hon hoppar av som kandidat.

De flesta distrikt har nominerat flera kandidater i detta första skede, för att avvakta vad som kommer fram i de lokala utfrågningarna som inleds i månadsskiftet.

Men nio distrikt har nominerat endast en kandidat, och av dem har Jakob Forssmed fått två och Acko Ankarberg en. Sju distrikt har nominerat enbart Ebba Busch Thor – däribland det stora, tunga distriktet Skåne, vilket internt räknas som en skräll.

Skåne – en skräll

Distriktsordförande Michael Anefur har öppet varit anhängare till Jakob Forssmed, men efter en tre timmar lång sittning röstade distriktsstyrelsen fram Ebba Busch Thor, och flera av styrelsemedlemmarna ska ha reserverat sig mot nomineringen, enligt en källa.

Anefur säger själv att styrelsen kan komma till ett nytt beslut i den andra nomineringsomgången i mitten av mars.

– Men nu föll rösterna så här, och då blev det så, eftersom vi bestämt oss för att nominera en kandidat.

Anefur stödjer Forssmed bland annat på grund av hans riksdagserfarenhet och att han är väl förankrad i partiet.

– Man måste tillhöra mittfåran i partiet, annars kan man inte vara partiledare.

Jönköping oväntat

Dessutom är det, enligt källor till Aftonbladet, inom partiet oväntat att Jönköping inte gett sitt oförblommerade stöd till Jönköpingsförankrade partisekreteraren Acko Ankarberg – utan att Jönköping i stället valt att avvakta genom att nominera sex kandidater: Acko Ankarberg, Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed, Andreas Carlson, Stefan Attefall och Emma Henriksson.

Blekinge är ett av distrikten som nominerat Busch Thor som ensam kandidat. Distriktsordförande Anne-Louise Trulsson:

– Hon är en orädd politiker som tar för sig i det offentliga rummet med en karismatisk utstrålning som kan liknas vid Alf Svenssons. Det är något vårt parti ser fram emot väldigt mycket. Trots sin ungdom har hon redan gedigen erfarenhet och kunskap. Med sin ungdomliga bravur är hon inte heller låst i fyrkantighet.

I slutet av mars presenterar valberedningen sitt förslag och på partiets extrautlysta riksting den 25 april ska hela partistyrelsen väljas.

ARTIKELN HANDLAR OM