”SOS ville prata med mördaren”

avIda Persson

1 av 2

Anna-Maria, 27, hittade sin pappa död i sängen.

Med gärningsmannen i samma rum ringde hon SOS Alarm – som bad att få prata med mördaren.

Först 50 minuter senare var polisen på plats.

– Jag förstod inte vad de menade. Varför ville de prata med honom? Det var helt absurt, säger Anna-Maria Jacobson.

Anna-Maria var på besök hos sina föräldrar i Haparanda i maj i fjol när ett bråk mellan hennes pappa och dåvarande pojkvän urartade. Anna-Marias 52-åriga pappa mördades brutalt i sin egen säng. Enligt förundersökningsprotokollet var hans hals nästan helt avskuren.

”Sa att jag skulle dämpa mig”

Anna-Maria tog sig in i sovrummet, där hon hittade sin mördade pappa, gömd under en madrass.

– Jag kontrollerade hans puls och kände på hans kroppstemperatur. Men han var redan död, säger Anna-Maria.

Hon ringde SOS Alarm och förklarade att hon var i samma lägenhet som sin pappas mördare. "Är du säker?" frågade larmoperatören som flera gånger bad henne att lugna ned sig.

"Lyssna på mig. Om du lugnar ner dig så hör jag vad du säger. Som du skriker nu så hör jag ingenting. Vad är det som har hänt? Vad har han gjort?", säger larmoperatören enligt förundersökningsprotokollet.

– De sa hela tiden att jag skulle dämpa mig. Men jag hade ju precis hittat min pappa mördad. Det är klart att jag var hysterisk, säger Anna-Maria Jacobson.

Enligt Anna-Maria varade det första samtalet bara några få minuter. Därefter lade larmoperatören på och Anna-Maria fick ringa upp igen.

Ville prata med mördaren

Sju minuter in i det andra samtalet bad larmoperatören att få prata med Anna-Marias pojkvän. Det trots att hon berättat att han mördat hennes pappa.

– Jag förstod inte vad de menade. Varför ville de prata med honom? Det var helt absurt. Han var ju gärningsman.

En chockad Anna-Maria lämnade över telefonen till pojkvännen som pratade med SOS Alarm i några minuter. Han uppgav sig för att vara Anna-Marias pappa och försökte övertyga larmoperatören att ingenting hade hänt.

– Han sa hela tiden att han var min pappa och att de inte behövde komma. Jag blev rädd att de skulle åka i väg. Jag förstår inte alls varför de ville prata med honom, säger Anna-Maria.

Efter 50 minuter var polisen på plats. Anna-Marias pojkvän greps och dömdes för mord i Haparanda tingsrätt i november.

– Jag är glad att jag lyckades behålla kontroll över situationen. Annars hade ju vad som helst kunnat hända, säger Anna-Maria Jacobson.

”Vill diskutera med berörda personen”

När Aftonbladet når SOS Alarm vill de inte kommentera larmsamtalet.

– Vi vill lyssna på det ordentligt och sätta oss in i det här. Vi uppmanar också den här personen att anmäla samtalet till oss, säger Anders Klarström vid SOS Alarms presstjänst.

Är det vanligt att ni ber om att få prata med gärningsmannen?

– Jag kan inte ge någon kommentar kring det. Att man ibland vill tala med någon annan än den som ringt förekommer. Nu vet jag ju ingenting om vad som hänt här. Men visst förekommer det att man pratar vidare med någon annan som är i närheten.

Utifrån det ni vet, låter det som att larmoperatören agerat korrekt?

– Det kan jag omöjligt svara på nu. Det här vill ju vi diskutera med den berörda personen. Jag vill att hon tar kontakt med vår kundsupport.

Enligt SOS Alarm inkom larmsamtalet klockan 01.57 på natten. Ambulans larmades efter 52 sekunder. 20 minuter senare var ambulansen på plats, men ambulanspersonalen går inte in i bostaden eftersom gärningsmannen var kvar.

ARTIKELN HANDLAR OM