Nyheter

Torehammar: ”I USA skulle detta förstöra karriärer”

Henrik Torehammar.
Henrik Torehammar.

NYHETER

Vem kan motstå nyheten att den stränge rikshushållaren släpper all självkontroll och ger sig hän åt en pop-pr-prinsessa? Kärleksaffären mellan före detta finansminister Anders Borg (M) och Mafiosogrundaren Dominika Peczynski väcker något i det svenska kynnet som vanligtvis sedesamt slår bort blicken när det kommer till makthavares privatliv.

De offentliga personorna kan verka som klassiska motsatser som attraheras. Byråkraten som i moralistiska termer läxade upp det svenska folket att vi ska arbeta – inte supa och snusa! – mot mediapersonligheten som drivs av lust och passion.

Men egentligen har Anders och Dominika en massa gemensamt.

Borg tog över Gunnar Strängs mentala mantel som sinnebilden av ekonomisk kompetens och beundrades av hela Europa. Dominika tog över La Camillas bokstavliga korsett och beundrades i hela östeuropa.

Båda har använt sitt kändisskap för att göra ett karriärbyte och konsulta i näringslivet.

Och politiskt är det kanske Borg som återfått sina ungdoms mer nyliberala drag – Peczynski blev ju tillsammans med Fredrick Federley (C) salladsbaraktivist i protest mot kollektivavtal, vars bokslut långt ifrån finansierades krona för krona.

I andra länder är fokuseringen på politikers kärleksliv av en helt annan kaliber. I USA skulle detta kunna förstöra karriärer. Minns till exempel den hoppfulle presidentkandidaten John Edwards som avslöjades ha fått barn med sin älskarinna samtidigt som hans hustru dog i cancer. De fattigas förkämpe förvandlades till nationens First Douche.

I Frankrike däremot fick den sittande presidentenen Hollande ett opinionsskutt när det visade sig att han bedrog sin sambo med en ung skådespelare.

I Sverige tycks vi mer vilja fokusera på det glädjande i nya relationer – som den snart 20 år gamla faxen från regeringskansliet där Erik Åsbrink och Ylva Johansson avslöjade att dom "var kära". Det är onekligen trevligare att tänka på än lämnade partners och barn.

Henrik Torehammar

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter