Barack Obama

Obama höll brandtal mot extremism

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

USA:s president höll under onsdagskvällen ett brandtal mot extremism.

Barack Obama la ut flera steg för hur IS ska krossas.

– Deras primitiva grymhet måste få ett slut, sa Obama.

Barack Obama höll under onsdagskvällen, svensk tid, ett långt tal om hur extremism och i synnerhet IS ska stoppas.

USA:s president slog fast att IS utgör ett direkt hot mot USA och hela västvärlden - och uppmanade människor att stå enade mot extremismen.

– IS terroriserar människor i Irak och i Syrien, de halshugger och bränner människor till döds. Senast har vi sett dödliga attacker i Paris och i Köpenhamn, sa Obama.

Talet handlade ytterst lite om den USA-ledda koalitionen som bekämpar IS militärt - i stället fokuserade Obama på hur medborgare runt om i världen tillsamman kan stoppa terrorgruppens framfart.

Lösningen är att störta IS legitimitet.

– De försöker intala människor att världen är i krig med islam. Vi måste konfrontera den snedvridna bilden. Det är en lögn. Vi är inte i krig med islam. Vi är i krig med de som har smutsat ner islam.

"Terrorister hjärntvättar människor"

För att stoppa rekryteringen till IS krävs att hela samhället tar ett ansvar, sa Obama. Det handlar till exempel om att erbjuda utbildning och jobbträning till unga människor som ligger i riskzonen.

– När unga människor inte har någon framtidstro ökar risken för att de dras till extrema grupper. De blir mer sårbara för radikala idéer och konspirationsteorier.

Obama vädjade även till familjemedlemmar att larma om någon i deras närhet dras in i terroristernas propaganda.

– Terrorister hjärntvättar unga muslimer. Sociala medier är designade för att nå unga människor online. Familjer och vänner är ofta de första som ser om någon radikaliseras. Om man ingriper då kan det stoppas, sa han.

Muslimska ledare måste ta större ansvar

Ett ansvar vilar också på muslimska ledare, anser Obama. Trots att den absoluta majoriteten av muslimer i världen tar avstånd från IS finns det somliga som delar vissa uppfattningar.

– Det finns trossamfund som går med på att islam har förstörts av västerländska värderingar. Vi måste bli mer tydliga att vi tar avstånd från allt detta. När alla gör sin del kan det här stoppas.

– Ingen religion bär ansvar för terrorism. Människor bär ansvar för terrorism. Muslimska ledare måste göra väldigt klart vad islam står för - att terrorism inte får finnas.

Obama avslutade talet med att betona att muslimer har bott i USA sedan landet grundades. Att muslimer har hjälpt till att bygga upp USA.

– Vi måste göra det extremisterna inte vill att vi ska göra: fortsätta stå upp för våra värden. Vi måste visa att vi välkomnar människor från alla håll.

– För att eliminera jorden extremisterna gror i måste vi göra klart att alla har en plats i USA.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Barack Obama

Syrien

Irak

USA