Fyra skäl för Löfven att ha huvudvärk

Stefan Löfven väntas styra landet med en minoritetsregering.

Någon lätt uppgift blir det inte.

Här är fyra frågor som kan ge Stefan Löfven huvudvärk nu och de kommande fyra åren.

Ska Löfven släppa in Vänsterpartiet i regeringen?

– Jag tror fortfarande att det är en öppen fråga. Jag skulle tro att Stefan Löfven i det längsta vill hålla sig till sin ursprungsplan. Men en regering med MP utan V kommer inte att få igenom budgeten i riksdagen, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Men att tillfredsställa både MP och V kan kräva ganska stora eftergifter av Socialdemokraterna.

– Både V och MP vill ha kortare arbetstid, det vill inte S. De vill stänga kärnkraftverk, de har mycket radikalare hållning till öronmärkta månader i föräldraförsäkringen. Listan kan göras lång.

Får Löfvens regering igenom sin budget?

– Det kräver att Sverigedemokraterna gör som de tidigare gjort, röstar på sitt eget förslag. Och att Stefan Löfven har ett budgetsamarbete med Vänsterpartiet eller tar in V i regeringen.

Att få igenom sin budget är ett eldprov för regeringen.

– Det blir regeringskris annars, säger Lena Mellin.

Blir det tal om en förtroendeomröstning om Stefan Löfven kan Sverigedemokraterna rösta med alliansen även då och Löfven tvingas avgå.

Hur kan Löfven samarbeta med de borgerliga?

– Jag tror att S i vissa frågor kommer göra upp med partier på den andra sidan blockgränsen under den kommande mandatperioden, säger Lena Mellin.

Vänsterpartiet har vägrat sitta i en regering som samarbetar med borgerliga.

Men att S skulle ha ett organiserat samarbete med FP och C – som partiet tidigare tagit upp – tar Lena Mellin för osannolikt.

– Det har aldrig varit aktuellt, det var inget trovärdigt förslag, säger hon.

Får Löfvens regering igenom lagförslag i riksdagen?

Alliansen och SD kan väntas rösta på samma sätt i vissa lagstiftningsfrågor.

Regeringen kan tvingas lägga sig nära ett annat parti i sina lagförslag, för att få röster från det också. Det kan vara enda sättet att få igen om sina lagförslag.

– Det har en viss förlamande effekt. De måste först komma överens internt och sedan halvt överens med ett annat parti, säger Lena Mellin.

Publisert: