”Alla gillar Fridolin men inte politiken”

Av: Susanna Nygren

Publicerad:

Aftonbladet på plats i Gustav Fridolins födelsestad Vittsjö – där SD blev största parti

1 av 7 | Foto: KRISTER HANSSON
Carina Fridolin Månsson, hemma i trädgården.

Det hjälpte inte att vara omtyckt på hemmaplan. I skånska Vittsjö, blev Sverigedemokraterna största partiet medan Miljöpartiet bara ökade marginellt. Och den väntade Fridolin-effekten på hemorten uteblev.

– Folk gillar Gustav jättemycket men tycker inte om partiet, säger Katja Lundkvist, 38 år.

Miljöpartiet fick se sig omsprungna av Sverigedemokraterna och förlorade platsen som Sveriges tredje största parti. I Fridolinland – skånska Vittsjö – har SD gått fram ännu mer. Där är partiet nu störst med 26,1 procent.

Aftonbladet träffade Gustav Fridolins mamma, Carina Fridolin Månsson, på förmiddagen efter valet och hon är bestört.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Att de går fram så mycket beror på att folk inte kan sin historia., säger hon.

Carina Fridolin Månsson menar att SD:s framgångar beror på att människor föredrar enkla lösningar. Därför får invandrarna bära hundhuvudet.

– Många människor är missnöjda med sitt liv. Och de lägger inte skulden på sig själva utan gör det som är enklare – skyller på invandrarna.

”För hårda mot bilister”

Miljöpartiet fick 8,5 procent av rösterna i Vittsjö. Vilket är en liten framåtrörelse från 2010. Men det står inte alls i relation till hur populär Gustaf Fridolin är på sin hemort. Han välkomnas som en stjärna.

– Folk brukar samlas på stationen och ta emot honom när han kommer hem. Alla gillar Gustav men däremot inte partiet, säger Katja Lundkvist, Vittsjöbo.

Valet var det stora samtalsämnet när Katja Lundkvist åt lunch med några kollegor under måndagen. De menar att det inte spelar någon roll hur populär Fridolin är – Vittsjö tillhör landsbygden och där har MP svårt att få fäste.

– Partiet är lite för hårda mot bilister och folk ser till sig själva. Bilen är för kär för människor här, säger Katja Lundkvist.

Stefan Lundkvist tror att rädsla också är en av anledningarna till att SD har gått fram.

– Lite av det kommer från att vi har tagit in flyktingar på förläggningen här i Vittsjö. Senast det hände, för 20 år sedan, blev det lite oroligt i byn, säger han.

”Många äldre lyssnade på Åkesson”

Krögaren Amanda Roe håller med om att det är suget efter bilar på landsbygden som ligger bakom den uteblivna MP-succén i Vittsjö. I storstaden är det lättare att rösta grönt eftersom kollektivtrafiken är utbyggd, förklarar hon. Och tillägger att SD:s framfart även beror på pensionärer.

– Det var många äldre som var och lyssnade på Jimmie när han höll tal här. Jag tror att de köper hans tal om ökning av brott i samband med invandring och blir rädda.

Carina Fridolin Månsson hoppas att de 73 procenten i Vittsjö som inte röstade på SD orkar att kämpa vidare. Att man tar fighten och vågar tala om rädsla för olikheter.

– Jag har själv fått känna på det när jag satt i rullstol. Som det är nu påminner väldigt mycket om hur det var på 1930-talet. Det var precis så här det började.

Aftonbladet har sökt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Sverigedemokraternas första namn i Hässleholm, Patrik Jönsson, för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN