Mejla

Wolfgang Hansson

Försvaret tror inte längre själva att de hittar en ubåt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Försvaret tror inte ens själva längre att de kommer att hitta någon ubåt.

På annat sätt kan man inte tolka att de i praktiken trappar ner på sökandet.

Om resultatet av en så omfattande operation blir fortsatt ovisshet är det väldigt otillfredsställande.

Om någon form av främmande ubåt befunnit sig i Stockholms skärgård ökar risken för varje dag att den hunnit smita. ÖB Sverker Göransson tonade i går ner förväntningarna på att försvaret skulle kunna fånga in en farkost. Erfarenheterna från 80-talet visar hur svårt det är.

De följdes i dag av beskedet från försvaret att operationen går in i "en ny fas". Det innebär i praktiken att man trappar ner på sökandet till havs. Förmodligen beror det på att man inte längre tror att det som kränkt svenskt vatten fortfarande finns kvar i skärgården. Annars gör man inte underhåll på fartyg mitt under en brinnande operation.

Jakten på någon som kränker svenskt vatten har snart pågått i en vecka. Om inte försvaret håller inne med avgörande uppgifter så är resultatet av insatsen så här långt rätt klent.

Vi kan inte ens vara helt säkra på att det verkligen är någon obehörig som rör sig i svenska vatten. De offentliggjorda bevisen så här långt är inte överväldigande även om försvaret bedömer en kränkning som "trolig".

Aggressiv

Försvaret drog igång ubåtsjakten i fredags efter att en "mycket trovärdig källa" observerat något misstänkt. Numera vet vi att det handlar om en privatperson.

Att dra igång en så omfattande operation på basis av tips från allmänheten är ovanligt. Jag är övertygad om att det inte skett om det inte varit för det ändrade säkerhetspolitiska läget runt Östersjön där Ryssland uppträtt aggressivt mot Sverige i luften och dessutom kränkt svenskt luftrum.

Sverige hade ett behov av att visa att vi kan och är beredda att försvara våra gränser.

Det finns uppenbarligen inga bilder från den första observationen eftersom försvaret väntade till söndag med att offentliggöra bildbevis. Då hade man fått in ytterligare en observation från allmänheten där personen tagit en bild på ett föremål i vattnet. Bilden är dock så grynig att det är upp till betraktaren hur man tolkar den. Kanske är det ett periskop, kanske en vattenskoter. Inte ens försvarets experter som analyserat bilden kan än så länge säga vad det är.

Inte pålitlig

Sedan försvaret offentliggjorde ubåtsjakten har man fått in över hundra tips från människor som tror sig ha sett en ubåt eller annan misstänkt verksamhet. Av dessa är det bara två som bedöms som intressanta. Allmänheten som kollektiv är med andra ord inte en särskilt pålitlig detektiv.

Ni kanske minns uppgifterna i början om en mystisk svartklädd man med ryggsäck som fångats på bild ute på en klippa i skärgården. Det var ingen rysk spetsnaz-soldat utan av allt att döma en pensionär som var ute och fiskade.

Av förklarliga skäl har ubåtsjakten även lett till en omfattande jakt inom media på vad försvaret eventuellt vet som de inte berättar.

Här är några saker som avslöjats.

* FRA avlyssnade krypterad radiotrafik mellan ryska Kaliningrad och en punkt i skärgården där spaningarna inleddes.

* En nödsignal uppsnappades från en skadad rysk ubåt.

* Försvaret har fått kontakt med "något i vattnet".

* Det var när ett av försvarets krigsfartyg körde över en rysk huvudsändare som ubåtsjakten drogs igång.

Inga bevis

I samtliga dessa fall har försvaret tämligen bestämt avvisat uppgifterna. De kan naturligtvis ljuga med hänsyn till rikets säkerhet. Men jag har uppfattat dementierna som ärliga och ett försök att vara så öppen man kan trots att dementierna i sig snarast försvagar argumenten för att det verkligen handlar om en undervattenskränkning.

Kvar finns en tro att våra territorialvatten kränkts men inga otvetydiga bevis varken för att kränkningen ägt rum eller vem som är den skyldige. Vilket inte är detsamma som att ingen kränkning ägt rum.

En minst sagt otillfredsställande situation med lite av fiaskostämpel som skapar osäkerhet om vilka hot som eventuellt riktas mot Sverige.

Utan bevis går det inte heller att knacka på porten i Kreml och protestera hos Vladimir Putin.

Om nu inte försvaret har något i rockärmen som de inte berättat.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM