Terrordåden i Köpenhamn

Terroristen bytte kläder efter attentatet

Av: 

Sebastian Hagberg

NYHETER

Dansk polis har förhört två män som misstänks ha försett Köpenhamnsterroristen Omar Abdel Hamid el-Hussein med vapen, skriver Ekstrabladet.

Männen häktades under måndagen.

Samtidigt släpper polisen nu bilder som visar att el-Hussein bytte kläder efter det första attentatet.

De två männen greps under söndagen och misstänks nu för medhjälp till mord.

Dansk polis tror att männen hjälpte el-Hussein att skaffa fram det vapen som han använde i attackerna mot kulturhuset och synagogan i lördags.

Under måndagen kom de första bilderna inifrån kulturhuset Krudttønden, där en person sköts ihjäl och tre poliser skadades.

Bilderna visar hur de skadade poliserna tas om hand av sjukvårdspersonal.

Den danska polisen offentliggjorde på måndagen nya bilder som visar hur el-Hussein bytte kläder efter attacken mot Krudttønden.

Bilderna ska ha tagits på söndagsmorgonen, strax innan han sköts till döds efter en konfrontation med polisen.

Förhandling sker bakom stängda dörrar

Den danska polisen misstänker att de två anhållna männen hjälpte el-Hussein att gömma sig efter attacken mot Krudttønden. De ska också ha hjälpt honom att göra sig av med vapnet.

Ekstrabladet uppger att de misstänkta männen, som nekar till anklagelserna, har framträtt i så kallade grundlovsförhör, som motsvarar en svensk häktningsförhandling. Förhören skedde bakom stängda dörrar.

Åklagaren hade yrkat på att männen skulle häktas i 40 dagar och att de skulle hållas isolerade. Domstolens beslut blev tio dagars häktning utan isolering.

– Det sänder en signal om att bevismaterialet som lagts fram är tunt, säger Anders Rohde, advokat till en av de två männen, till Ekstrabladet.

Polisen efterlyser fler vittnen

Polisen efterlyser fortfarande vittnen som kan ha sett el-Hussein under lördagen.

"Vi är i synnherhet intresserade av vittnen som sett den misstänkta gärningsmannen på väg till det första attentatet, alltså före klockan 15.30 på lördagen", skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn

Köpenhamn