Carin Jämtin

Hon föreslås ta över SKL

Av: 

Anette Holmqvist

Lena Micko.
Lena Micko.

NYHETER

Lena Micko tar över ledartröjan i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Kommunalrådet i Linköping blir därmed organisationens första kvinnliga ordförande.

– Det känns kul och som en rolig utmaning, säger Micko.

Efter valet i höstas fick S, V och MP majoritet i kommunernas och landstingens samarbetsorganisation SKL. Därmed ska en ny ordförande utses efter moderaten Anders Knape.

I dag presenterade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin att den man vill se på posten är Lena Micko, sedan länge en dold makthavare inom S, bland annat genom sin plats i partiets verkställande utskott.

– Hon har bred erfarenhet både från kommun- och landstingssektorn och är just nu kommunstyrelsens ordförande i Linköping. Det är en kommun där alla utmaningar för en kommun finns. Lena Micko är helt enkelt en bred politiker med stor erfarenhet och en samarbetsperson som kan se till att skapa samarbeten både inom den rödgröna majoriteten men också över blockgränsen, säger Jämtin.

SKL får tung

SKL väntas få en tung roll under den nuvarande mandatperioden, då det är inom organisationen som många stora frågor som påverkar kommunerna, behandlas. Däribland asylsökandes rätt att bosätta sig i den kommun man vill, den så kallade Ebo-lagstiftningen, och S-vallöftet om rätt till heltid för personal inom vård- och omsorg.

– Det ska bli jätteroligt och spännande. SKL är en stark organisation som har många kompetenta medarbetare. Med 290 kommuner och 21 regioner och landsting är det också en stor spridning över landet och många, många olika frågor. Jag brinner för den lokala verkligheten, vi har att hantera de frågor som engagerar medborgarna och som ligger närmast deras verklighet, säger Micko.

Som sina viktigaste uppgifter framåt ser Lena Micko att säkerställa att kommuner och landsting får de resurser som krävs för att säkerställa en bra välfärd. Men också att möta den utmaning välfärden står inför när det kommer till att rekrytera nya medarbetare.

– Vi står inför en stor generationsväxling och då kommer vi till en diskussion om villkoren för dem som ska jobba inom välfärden. Med rätt till heltid, kompetensutveckling och löner. Det är inget enkelt men det är nödvändigt att se till att vi jobbar med det på ett bra sätt, säger hon.

Rätt till heltid

I valrörelsen sa Stefan Löfven upprepade gånger att det är inom SKL som S ville driva frågan om rätt till heltid för personal i välfärden. Hur ser du på det?

– Jag delar den uppfattningen om att vi kommer göra det. Självfallet kommer vi att se till att vi inleder sådana diskussioner så snabbt som möjligt så att man kan komma överens om avtal och så vidare, säger Micko.

Lena Micko kommer att utses till ny ordförande i samband med SKL:s kongress den 24 mars. Hon kommer då att lämna sin post som kommunalråd i Linköping men blir kvar i kommunfullmäktige.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Carin Jämtin

Kommunal

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Lena Micko