Wallström: "Känns kul och spännande"

1 av 3
NYHETER

Margot Wallström, 59, har länge varit en av Socialdemokraternas populäraste profiler.

Nu återkommer hon på allvar till svensk politik och inleder med valturné redan på söndag.

– Det känns kul och spännande. Men i detta feminismens tidevarv måste jag erkänna att det är tre män som har övertygat mig om att komma tillbaka, säger hon.

Stefan Löfven höll presskonferens tillsammans med Margot Wallström och presenterade en nyhet ur partiets valmanifest. En miljömålsmiljard där 250 miljoner per år under den kommande mandatperiod ska vikas för satsningar som ska stimulera Sverige mot en bättre miljö.

Pengarna ska främst användas till lokala initiativ för att skynda på utvecklingen för att nå uppsatta mål till 2020.

– De tre områden vi prioriterar gäller klimat, gifter och havsvårdsmiljö, säger Wallström.

Vallöftet fick genast kritik från S politiska motståndare som menade att förslaget är "gammal skåpmat" som fanns med redan i partiets budget den gångna hösten.

Ser S som framtidsparti

Men det främsta intresset på presskonferensen rörde inte satsningen ur det kommande valmanifestet.

Nej, det handlade om Margot Wallström själv. Den tidigare ministern och EU-kommissionären har länge stått mycket högt upp på Socialdemokraternas önskelista om att återkomma till rikspolitiken.

Att hon har varit sugen på en comeback har stått klart ända sedan i april då hon klargjorde detta i en tv-intervju.

Varför hon numer säger ja i stället för som tidigare nej, nej, nej menar hon att hon har tre män att tacka för. Hennes lilla barnbarn, som måste få en bra miljö och framtid. En 90-årig överlevare från nazisternas koncentrationsläger, som övertygat om att hon behövs i kampen mot främlingsfientligheten – och Stefan Löfven, som hon känner mycket stort förtroende för.

Enligt Wallström är partiet nu inne i en fas som hon lockas av.

– Jag känner att nu är S ett framtidsparti och vi har en politik och en trovärdighet som vi ska bygga på, göra något riktigt bra av i den här valrörelsen, säger hon.

Ministerposter i dunkel

På presskonferensen slog Stefan Löfven fast att Wallström kommer att ingå i det närmaste teamet kring honom i såväl valrörelsen som efteråt. Exakt vad hon ska göra mer än agera vallokomotiv är dock fortfarande höljt i dunkel.

– Några ministerposter delas inte ut, först ska valet vinnas, säger Löfven.

Redan på söndag inleder Margot Wallström jakten på väljare genom att valtala i sin tidigare hemtrakt, Umeå. Därefter väntar allehanda orter i Sverige men också i Norge och Danmark, där många svenskar i dag bor och arbetar.

Särskilt ska hon lyftas fram på universitet och högskolor. Stefan Löfven framhöll att Wallström är en förebild för många unga, inte minst dem S i årets val lyfter upp på sina valsedlar.

Ingen pension

Socialdemokraterna ligger i nuläget långt under den plan man har för väljaropinionen och målet för valet är satt till 35 procent. Om Margot Wallström blir det trumfkort som krävs för att locka fler väljare är dock oklart.

– Jag är en av många valarbetare, alla kommer att behövas nu. Det är inte vunnet det här valet. Folk talar om det som att det redan är ett maktskifte, men så är det inte. Det kommer att krävas mycket stora insatser, säger Wallström.

Du har jobbat inom Postkodlotteriet, varit EU-kommissionär och minister. Har du några gamla ersättningar som ligger kvar från tidigare uppdrag?

– Nej jag har inte varit anställd av Postkodlotteriet, jag har gjort ett uppdrag som pågick under ett år och som jag fakturerade dem för. Och jag har ingen anställning någonstans ifrån och heller inga pensioner från något, säger Wallström.

Är det därför du återkommer till politiken?

– Nej. Jag kände att jag kunde pensionerna mig, men jag vill inte. Jag blir 60 år i år men känner att jag vill helst bli pensionär när jag blir det på riktigt.

Löfven glad över comebacken

Margot Wallström har tidigare varit kommissionär i EU med ansvar för miljöfrågor.

Men i förhandsspekulationerna om vad hon ska göra inom S har hon framförallt nämnts som utrikesminister.

Om det är utrikesfrågorna eller miljön hon helst vill ta hand om ville hon dock inte svara på.

Stefan Löfven framhöll flera gånger att han är mycket glad över att Margot Wallström nu bestämt sig för att återkomma till politiken på allvar. Att han skulle vara rädd för att hon skulle ha en större stjärnglans än honom ville han inte kännas vid.

Att han presenterade hennes comeback just i dag, trots att han vetat ett tag att hon är sugen, menade han berodde på väljarna.

– Det är ett viktigt besked att ge, säger han.

Samtidigt slog han fast att det inte är Margot Wallström som ska vinna valet åt S. Det är laget.

– Hon har stor betydelse och en lång meritlista, men det är laget, inte en person som ska göra det här. Det krävs många människors hårt arbete för att vi ska lyckas.

ARTIKELN HANDLAR OM