"Fyra år av ren tortyr"

NYHETER

Nu kan han ställas inför rätta för mordet på Anni

1 av 2 | Foto: Var på smekmånad Paret reste till Sydafrika och hann vara där i fyra dagar innan bilkaparna slog till. Anni Dewani sköts ihjäl med tre skott i nacken.

Anni Dewani, 28, från Mariestad sköts ihjäl på sin bröllopsresa i Sydafrika.

Hennes mordmisstänkte make har har inte kunnat ställas inför rätta – förrän nu.

– Vi är jätteglada, säger hennes farbror Ashok Hindocha.

Nu har den misstänkte bröllopsresemördaren Shrien Dewani, 33, förklarats tillräckligt psykiskt frisk för att kunna ställas inför rätta i Sydafrika. Uppgifterna kommer från AFP Africa.

Han har stridit hårt för att inte lämnas ut och kunna ställas inför rätta. Men i april i år förlorade han kampen mot utlämningen och flögs från Storbritannien till Kapstaden, där han stått under psykiatrisk vård för påstådd posttraumatisk stress.

Den psykiska utredningen har pågått under 30 dagar.

Sköts i en taxi

Den brittiske affärsmannen Shrien Dewani misstänks ha betalat för att få sin nyblivna fru mördad.

28-åriga Anni hade varit gift med mångmiljonären i två veckor när två män prejade taxin som paret reste i, rånade dem och sköt ihjäl Anni.

De försvann med bilen och lämnade Shrien Dewani och taxichauffören bakom sig. Bilen hittades några timmar senare med Annis döda kropp i.

"Fyra år av ren tortyr"

Anni Dewanis familj har nåtts av nyheten och hennes farbror Ashok Hindocha berättar att han tagit emot säkert 40 samtal från internationella medier. Nyheterna är glädjande för Annis familj.

– Vi är självklart glada att fallet äntligen kommer att handla om Anni. Hittills har det handlat om allt annat än vad om hände, säger Ashok Hindocha.

Rättegångsdatumet är spikat till den 6 oktober och familjen kommer att befinna sig i Sydafrika under hela rättegången.

– Vi ser fram mot det och att äntligen få ett avslut. Det har varit fyra år av ren tortyr, vi vill ha konkreta svar nu, säger Ashok Hindocha.

Tackar för stödet

Han säger att de är besvikna efter att ha fått veta att överåklagaren som varit involverad, Rodney de Kock, plockats bort från fallet.

Men de vill främst vill komma vidare.

– De viktigaste är att han anses frisk nog att äntligen kunna ställas till svars, säger Ashok Hindocha. Vi får tacka för allt stöd vi har fått från Sydafrika och England. Vi sitter i en annorlunda sits som inte har någon talan där, så stödet har varit enormt viktigt.

Sedan tidigare har tre män dömts till långa fängelsestraff för att ha utfört mordet, däribland taxichauffören som körde bilen som paret färdades i.