Fler får ”hillbilly heroin” i Sverige

Foto: PA PHOTOS THE CANADIAN PRESS
Oxikodon

avIda Gustafsson

NYHETER

Det beroendeframkallande läkemedlet med oxikodon – ”hillbilly heroin” – ska bara användas en kortare tid för behandling av akut smärta.

Sedan 2006 har utskrivningarna av preparatet ökat drastiskt i Sverige och därmed också dödsfallen.

En av dem är en man i Västsverige som dog i väntan på avgiftning, skriver Metro.

I USA går det starkt beroendeframkallande läkemedlet oxikodon under namnet ”hillbilly heroin” och skördar 15 000 liv om året.

Fler amerikaner dör av oxikodon än av missbruk av kokain, heroin eller i trafikolyckor, skriver Metro.

Det  smärtstillande preparatet är beroendeframkallande och används ofta vid vård av cancerpatienter eller efter operationer. Vanligtvis används läkemedlet bara ett par dagar vid akut smärta.

I en kommentar till Metro uppger Läkemedelsverket att preparat med oxikodon är mer beroendeframkallande än morfin.

Dödsfallen ökar i Sverige

Tidningen skriver vidare att statistik från Socialstyrelsen visar att utskrivningarna av läkemedlet fyrdubblats de senaste åtta åren, från 39 194 till 170 172 personer 2013, skriver Metro.

Under samma period har antalet dödsfall som kopplas till lagliga läkemedel baserde på opiater och opioder blivit mer än tre gånger så många. Förra året dog 150 personer som en följd av att de tagit lagligt utskrivna läkemedel.

Dog i väntan på avgiftning

En av dem, som Metro skriver om, är en 24-årig man utanför Göteborg som fick läkemedlet utskrivet i flera månader efter en brutal misshandel. Till slut blev han beroende av läkemedlet, och remitterades för metadonbehandling för avgiftning av oxikodonet. Men eftersom väntetiden låg på tre månader försökte han sluta med läkemedlet på egen hand, utan att lyckas. Till slut åkte han till Köpenhamn och köpte metadon på egen hand. Ett par dagar senare var han död. Enligt obduktionen hade han dött av läkemedelsförgiftning och han hade en potentiellt dödlig dos metadon i blodet, skriver tidningen.