Underrättelsekällor: ”Bröderna kan ha agerat på egen hand”

Tror inte på al-Qiada som tog på sig terrordådet i Paris

1 av 6
DÖD Said Kouachi, 34, Inte tidigare dömd men känd hos polisen sedan.
Hade flickvän och två barn.

Al-Qaida tog i går på sig terrordådet mot franska magasinet Charlie Hebdo.
Men amerikanska och franska underrättelsetjänster tror att det kan vara en bluff.

I stället tyder mycket på att bröderna Kouachi agerade på egen hand, rapporterar AP.

I ett videoklipp med rubriken ”Ett meddelande om det välsignade slaget i Paris”, som publicerades i går, berättar terrororganisationen al-Qaidas högsta ledare i Jemen, Nasser bin Ali al-Ansi, att Chérif, 32, och Said Kouachi, 34, blev tilldelade sin uppgift.

Därmed tog också al-Qaida i Jemen på sig dådet på Charlie Hebdo i Paris i förra veckan, enligt AP.

Men franska och amerikanska underrättelsetjänster är inte så säkra.

Kan ha agerat själva

För även om den yngre av bröderna ska ha rest till Jemen under 2011 och där träffat en ledare för al-Qaida är inte den amerikanska underrättelsetjänsten övertygad om att attackerna i Paris koordinerats från utlandet.

I stället tror de, liksom franska underrättelsetjänsten, att bröderna kan ha agerat utan övervakning av terrorgruppen, även om de var inspirerade av al-Qaida, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Två högt uppsatta tjänstemän, en fransman och en amerikan, säger till AP att videoklippet från al-Qaida i Jemen som publicerades under gårdagen verkar vara hastigt ihopsatt och att det är ”opportunistiskt”.

Svårt att upptäcka

Utredarna är heller inte övertygade om att Amedy Coulibaly, 32, som mördade fem människor i två separata dåd, på förhand koordinerade sina attentat med bröderna Kouachi, som dödade tolv på Charlie Hebdos redaktion.

Skulle attentatsmännen i Paris ha agerat på egen hand handlar det om en typ av våldsamma attacker som är extremt svåra att upptäcka på förhand och därmed kunna förhindra, uppger AP.

En rad sådana dåd har inträffat bara de senaste åren.

I onsdags greps en man i amerikanska Ohio misstänkt för att ha planerat att döda regeringstjänstemän inne i kongressen i Washington. Enligt FBI har mannen uppgett att han vill stödja terrorgruppen IS.

”Är inspirerade av ideologin”

Inte heller i utredningarna kring exempelvis bombdådet på Boston maraton 2013 eller attacken mot parlamentet i Kanada i oktober förra året har utredarna hittat kopplingar till internationella terrorgrupper.

– Det finns individer som är inspirerade av ideologin, men inte direkt kopplade till någon specifik grupp, säger John Cohen, som tidigare jobbade med kontraterrorism på amerikanska inrikessäkerhetsdepartementet, till AP.

Han menar att det är mycket svårare för myndigheterna att upptäcka om de personerna planerar en attack än om en terrorgrupp gör det.

Franska myndigheter hade till exempel kännedom om attentatsmännen i Paris sedan tidigare, men de hade inte uppfattas som betydande hot mot säkerheten.

Sofia Roström Andersson