’Fi vad du skräms!’

avAftonbladet

Gudrun Schymans Fi går som tåget i väljaropinionenn Nu brassar både S och V på med feministiska löften

Gudrun Schymans Fi har gett oppositionsledarna skrämselhicka.

Både Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt brassade i går på med feministiska löften i sina första maj- tal.

- Fi:s starka medvind har fått de andra partierna på den rödgröna sidan att också tala om de här sakerna, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

De senaste veckorna har Feministiskt initiativ med Gudrun Schyman i spetsen gått som tåget i väljaropinionen. Senaste mätningen från Ipsos visade att partiet hade ökat med en procentenhet - på en månad - till 2,3 procent.

Framgångarna har satt spår hos oppositionsledarna.

I går gav både Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V) rejält utrymme i sina första maj-tal i Stockholm till att prata om jämställdhet och feminism.

- Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Och vi kommer att bilda en feministisk regering som står upp för jämställdheten, arbetsvillkoren och Sveriges gemensamma välfärd, säger Löfven.

Nämnde tio gånger

Sjöstedt slog fast att Vänsterpartiet behövs för att det ska bli verklighet.

- Vinner vi riksdagsvalet är vi garanten för en feministisk politik i hela landet, säger han.

Oppositionsledarnas feministiska panik syntes även i statistiken. I talet nämnde Löfven feminism, kvinnor och jämställdhet tio gånger medan Sjöstedt brakade på ännu mer. Han slutade på 35 gånger.

I en guldsits

Enligt Ulf Bjereld, S-märkt professor vid Göteborgs universitet, är förklaringen Fi:s framfart. Gudrun Schyman, partiets talesperson, samlade nästan 4 000 människor till sitt tal i Göteborg. Vilket var nästan dubbelt så många som slöt upp för S på orten, där LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson var huvudtalare. Förra året hade Fi en betydligt blygsammare siffra - 400 personer.

- Fi:s starka medvind de senaste veckorna har fått de andra partierna, främst på den rödgröna sidan, att också tala om de här sakerna. Om de andra partierna inte pratar feminism blir Fi det enda parti som håller i frågorna, säger Ulf Bjereld.

- Och om de gör det lyfter de upp frågan på agendan. Fi sitter i en verklig guldsits.

För Schyman är det väntat att övriga politiker plötsligt talar om feminismen.

- Det kommer att bli mer och mer ju mer vi märks. I takt med att våra siffror stiger i opinionsmätningarna kommer det att dugga tätt med feministiska skrivningar och uttalanden och förslag. Det är så det är, säger hon.

”Bortkastad röst”

Så sent som i februari uppgav Jonas Sjöstedt (V) att han inte såg partiet som ett hot:

- Det finns inget annat parti i Sverige eller EU som jobbat så mycket med jämställdhet som vi. Skillnaden är att en röst på Fi är en bortkastad röst eftersom de nog inte kommer in varken i parlament eller i riksdag.

I går såg han saken på ett helt annat sätt:

- Jag tycker att det är någonting positivt att vi har en feministisk våg. Att många vill se en verklig jämställdhet. Många feminister är med i Vänsterpartiet. Många är med i Feministisk initiativ. Många är inte med i något parti alls. Som helhet är det någonting bra som sker.

ARTIKELN HANDLAR OM