Våldsamt vid protester mot ebolakarantänen

1 av 3 | Foto: 50 000 personer hålls i karantän för att förhindra ebolaspridning.
NYHETER

50 000 personer hålls i karantän för att förhindra ebolaspridning i Liberia.

På onsdagen drabbade polis och militär samman med stenkastande invånare – som ville lämna ett av de isolerade områdena.

Säkerhetsstyrkor omringar slumområdet West Point i huvudstaden Monrovia, ett av två eboladrabbade områden som satts i karantän av Liberias regering. Omkring 50 000 personer har spärrats in med hjälp av taggtråd och brädrester, enligt AP.

Drabbade samman

Polis och soldater har skjutit tårgas och skarp ammunition mot stenkastande invånare som har velat ta sig ifrån West Point på onsdagen, uppger TT. Hundratals personer hamnade i bråk när de protesterade mot inspärrningen.

En 15-årig pojke, Shakie Kamara, låg på marken nära barrikaden med ett skadat högerben. Han såg ut att ha skadats av en kula under tumultet, enligt New York Times.

15-åring skadad

AP beskriver en händelse där en 15-årig pojke skadades när han försökte ta sig över taggtråd, i samband med att säkerhetsstyrkor avlossade varningsskott i luften.

Kritiken är stark mot regeringens beslut att sätta invånare i karantän.

– Varför behandlar ni människor så här illa? Hur kan vi se den här sortens regering som fredlig? Det är inte rättvist – vi är människor, säger invånaren Mohamed Fahnbulleh enligt AP.

Tusentals smittade

Antalet rapporterade sjuka har stigit till totalt 2 473 i Guinea, Liberia, Nigeria och Sierra Leone – fler än alla tidigare fall sedan 1978.

Däremot har man kunnat begränsa dödssiffran till 1 350 personer, 240 färre än den totala siffran vid tidigare utbrott.

Situationen är värst i Liberia och Sierra Leone, enligt Världshälsoorganisationen, WHO. I Guinea är läget inte fullt lika allvarligt och i Nigeria hoppas man på att utbrottet har kunnat begränsas till att drabba tolv personer.