Så blir du av med bananflugorna

avIda Gustafsson

NYHETER

Husmorstipsen som räddar dig från ohyran

1 av 4 | Foto: Sten Lindqvists knep mot bananflugorna har gjort stor succé i Östersund.

Flyg fula fluga flyg! Den tungvrickande frasen är mer än någonsin aktuell. Bananflugorna trivs i sommarvärmen. Vi har samlat de bästa tipsen för hur du blir av med bananflugorna.
– Så här gör du för att den fula flugan ska flyga.

Tipsa | Aftonbladet

Så här års är det fullt surr kring fruktskålar och sopkorgar.

Bananflugans prime-time är augusti.

– Det är rötmånad med en massa fallfrukt i trädgården. Flugorna förökar sig och kommer in i husen, säger Marcus Stensmyr, lektor vid Lund universitet till TT.

Väl inne finns det fruktskålar, kompostpåsar och annat göttigt för flugorna att smaska på.

Giftigt sötningsmedel

Fast som alla vet är det inte det lättaste att bli av med dem.

Men det finns hopp.

Amerikansk forskning har nyligen visat att sötningsmedlet Sukrin eller Sötin fungerar mot småflugorna, rapporterar TT. De innehåller sockeralkoholen erytritol som är giftig för flugor, men helt ofarlig för människor.

Ett par gram av sötningsmedlet upplöst i vatten blir dödsfällan för den lilla flugan.

Andra tips för att utrota bananflugan är att göra en fälla av vinäger och lite såpa för att bryta ytspänningen.

”Vänder i dörren”

Den som vill bli av med flugor utan att döda dem behöver en fryspåse och vatten. Sten Lindqvist i Mattmar i Jämtland berättade för Östersundsposten om att en plastpåse fylld med vatten jagat bort flugorna.

– Jag har en glasad veranda på min sommarstuga. Och det brukar vara en 6-8 flugor på varje fönster när det är finväder. Sen påsen kom upp då var det kanske en inne någon gång i bland, berättar han för Aftonbladet.

Men varför det fungerar vet han inte.

– Flugögon är väldigt speciella. Så en teori är att de upplever det här som ett jätteöga och blir rädda och vänder i dörren, säger han. 

”Ny fluga”

Det var en bekant som jobbat i Vietnam i tio år som tipsade Sten Lindqvist om de vattenfyllda fryspåsarna. Sedan han spridit tipset i lokaltidningen hänger flera vattenpåsar runt om i trakten.

– Det har blivit en ny fluga, det sprids som en löpeld. Det är jättemånga som satt upp det nu trots att flugsäsongen är över, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skadedjur