Hårda strider kring Mosuldammen i Irak

NYHETER

Rapporter om 700 avrättade i Syrien

Foto: AP
Mosuldammen.

USA har bombat Islamiska staten-mål i närheten av Mosuldammen i Irak.

Ett flertal fordon ska ha slagits ut i insatsen.

Samtidigt kom på lördagen rapporter om att 700 medlemmar ur en och samma klan avrättats av Islamiska staten i Syrien.

Foto: KÄLLA: SVT GRAFIK: PATRIK LINDVALL

– De som är avrättade tillhör alla alla al-Sheitaat. Vissa greps, dömdes och dödades, säger Rami Abdelrahman som leder Syrian Observatory for Human Rights till Reuters.

Flera nyhetsbyråer rapporterade på lördagskvällen att 700 medlemmar ur al-Sheitaatklanen dödats av Islamiska staten. Avrättningarna ska ha skett i provinsen Dair al-Zor i östra Syrien under de senaste två veckorna.

Flera av de döda ska ha avrättats genom halshuggning och många är civila, rapporterar Reuters.

Slog ut 14 fordon

I Irak har USA bombat fordon tillhörande Islamiska staten i området kring Mosuldammen i norra Irak. Dammen är strategiskt viktigt då den förser regionen med elektricitet. Sedan juni har dammen kontrollerats av Islamiska staten.

Under lördagen har kurdiska trupper uppbakade av amerikanskt stridsflyg återtagit kontrollen över dammens östra sida. Den amerikanska militärens centralkommando säger i ett uttalande att man slagit ut totalt 14 fordon tillhörande Islamiska staten. Flera soldater från terroristorganisationen ska ha dödats i striderna, rapporterar AFP.

Både drönare och stridsflygplan användes av amerikanarna i attacken.

Genomförde en massaker

Samtidigt blev det tydligare vad som inträffat i byn Kojo i norra Irak under fredagen – då Islamiska staten genomförde en massaker.

Islamiska staten ska ha kommit till byn i fordon på fredagseftermiddagen, uppger en överlevare enligt TT, och att allting skedde inom loppet av en timme. Män ska ha samlats ihop i en skola i byn innan dödandet började. Samtidigt tillfångatogs omkring 100 kvinnor och flickor som fördes med bussar till de närliggande städerna Mosul och Tal Afar, uppger irakiska myndigheter till CNN.

”Kom för sent”

Iraks minister för mänskliga rättigheter, Shia al Sudani, säger att krigare dödade minst 500 personer som tillhör yazidierna. Flera av offren, inklusive kvinnor och barn, har begravts levande, enligt Sky News. Tv-kanalen har talat med en högt uppsatt tjänsteman i den kurdiskkontrollerade delen av Irak.

– Vi kom in i del av byn, där de boende var under belägring. Men vi kom för sent, säger Mohsen Tawwal till AFP.

För en vecka sedan inledde USA flyganfall mot Islamiska staten, tidigare Islamiska staten i Irak och Syrien, för att förhindra attackerna mot tiotusentals yazidier som flytt upp i Sinjarbergen för att undkomma ett fruktat massmord.

IS har utropat ett internationellt kalifat.

Sprider skräck i landet

 I början av juni tar Islamiska staten, IS – tidigare ISIS, kontroll över städerna Samarra, Mosul och Tikrit i Irak. Under sommaren ­vinner IS fler militära framgångar i norra Irak och de utropar ett internationellt kalifat. Irakiska regeringsstyrkor och militärer flyr hals över huvud när IS ­rycker fram.

Läget förvärras i augusti när tiotusentals yazidier flyr till Sinjarberget i norra Irak efter att ha ­jagats av IS. De som över­lever vittnar om massmord och svält.

Den 8 augusti genomför USA flygangrepp mot IS i närheten av staden Arbil i Irak.

Totalt har IS tvingat 1,2 miljoner människor på flykt.