Över 1 000 kvinnor tillfångatagna

Foto: Yazidiska kvinnor från norra Irak har flytt till en skola i den kurdiska staden Dohuk där de söker skydd.
NYHETER

Fler än 1 000 kvinnor hålls fångna av Islamiska staten i norra Irak och lockas med frihet om de konverterar till islam.

Samtidigt kämpar kurdiska styrkor mot jihadisterna om kontrollen över den viktig vattenkraftsdammen utanför Mosul.

Uppgifterna kommer från den USA-baserade aktivistgruppen Sinjar Crisis Group som har lyckats sammanställa en lista med 1 074 namn. Den kurdiska regionala regeringen i norra Irak har en något högre siffra: 1 500 kvinnor, skriver Washington Post.

– Många krigare kommer från utlandet utan fruar, så de vill att kvinnorna konverterar så att de kan bli fruar till jihadisterna, säger den kurdiske politikern Hoshyar Zebari, som fram till nyligen var Iraks utrikesminister.

I Washington Posts artikel ges en bild av kvinnornas öde med hjälp av vittnesmål från anhöriga och i vissa fall kvinnor som lyckats ringa med sina mobiltelefoner efter det att de tillfångatagits. Tidningen är sparsam med att redovisa källorna till artikeln av hänsyn till kvinnornas säkerhet.

Uppmanas konvertera

Majoriteten av dem tillhör den yazidiska minoriteten, men många är även kristna och shia- eller sunnimuslimer. Kvinnorna har i flera fall separerats från männen i samband med att Islamiska staten (IS) har intagit deras samhällen, körts i väg med bussar och lastbilar, och i en andra omgång sorterats efter ålder.

Milismännen förvarar kvinnorna i fängelser och i skolbyggnader i städer som de kontrollerar, skriver tidningen. De icke-muslimska fångarna ställs inför ett bistert val: Antingen konverterar de till islam med löfte om ett gott liv med ett eget hus – och underförstått en muslimsk man eftersom kvinnor inte tillåts bo på egen hand enligt IS extrema tolkning av islam. Det andra alternativet är ett liv i fångenskap.

– De bönar, de lovar oss allting. De säger att de kommer att ge oss hem och att vi kommer att leva lyckliga liv, säger en av kvinnorna till tidningen.

De som lyckats ringa från fängelserna säger att de behandlas väl, men att det förekommer sexuella anspelningar och att de oroar sig för att dödas om de inte konverterar.

Striderna fortsätter

Enligt Washington Post är många av ryktena om massvåldtäkter mot kvinnorna dock överdrivna, eftersom milismännen ser det som ett brott mot islam att ha kontakt med icke-muslimska kvinnor. En vakt i ett IS-fängelse straffades med ett avhugget finger efter att han tafsat på en av kvinnorna.

Samtidigt fortsätter striderna mot Islamiska staten. De kurdiska säkerhetsstyrkorna uppges ha tagit kontroll över den östra delen av den viktiga kraftverksdammen utanför Mosul, enligt kurdiska militärkällor.

Foto: IS har utropat ett internationellt kalifat.

Sprider skräck i landet

 I början av juni tar Islamiska staten, IS – tidigare ISIS, kontroll över städerna Samarra, Mosul och Tikrit i Irak. Under sommaren ­vinner IS fler militära framgångar i norra Irak och de utropar ett internationellt kalifat. Irakiska regeringsstyrkor och militärer flyr hals över huvud när IS ­rycker fram.

Läget förvärras i augusti när tiotusentals yazidier flyr till Sinjarberget i norra Irak efter att ha ­jagats av IS. De som över­lever vittnar om massmord och svält.

Den 8 augusti genomför USA flygangrepp mot IS i närheten av staden Arbil i Irak.

Totalt har IS tvingat 1,2 miljoner människor på flykt.

TT