Nyheter

Polisen: ’De filmade i stället för att hjälpa’

avStaffan Dickson

1 av 2 | Foto: P-O SÄNNÅS

När polisen kom till den allvarliga trafikolyckan möttes de av civila som skyndat ur sina bilar – för att filma.

I stället för att hjälpa till ska flera personer ha stått i vägen för polisens arbete.

– Poliserna på plats uppfattade det som en stor nonchalans och likgiltighet, säger yttre befäl Viktor Adolphson.

En lastbilschaufför omkom i en trafikolycka på E4 i höjd med Kungens kurva i Huddinge kommun tidigt på fredagsmorgonen.

När polis kom till platsen hade många civila bilister redan skyndat ur sina fordon. Men inte för att hjälpa till – utan för att filma, skriver det yttre befälet Viktor Adolphson i ett inlägg på Twitter.

– Det var personal från mitt arbetslag som var där. Det var en polisbil som mer eller mindre åkte in i olyckan, innan larmet hade gått ut, och redan då stod folk och filmade, har jag fått återberättat. Då hade man inte vidtagit några åtgärder alls, tittat hur det var med eventuella skadade eller så. Jag tycker att det är dålig respekt för andra människor i deras utsatthet, säger han till Aftonbladet.

”Stor nonchalans och likgiltighet”

Personerna som filmade ska ha varit så påstridiga att de försvårade polisens arbete.

”Patruller fick lägga tid och kraft på att be filmande människor flytta sig ur vägen. En person skrattade åt uppmaningen 'visa hänsyn'. Uselt”‚ skriver Viktor Adolphson på Twitter.

– Man blir lite besviken och poliserna på plats tog väldigt illa vid sig. De uppfattade det som en stor nonchalans och likgiltighet från åskådarna, säger han.

Viktor Adolphsons personliga uppfattning är att personer som filmar en olycka i stället för att hjälpa till blir ett allt vanligare problem.

– Ja, i och med de smarta telefonerna. Människor är nyfikna,intresset har alltid funnits, men nu finns det nya tekniska möjligheter också. Allt går fort och allt hamnar på nätet och så glömmer man andra värden.

Har medierna, som tar emot läsarbilder, någon skuld i det här?

– Vissa antyder det, men jag kan inte se det, att folk står och filmar och tänker ”nu jävlar ska jag få 700 spänn”. Jag tror mer att folk gör det för sin egen skull.

Själviska vanor

Brian Palmer, socialantropolog och lektor vid Uppsala universitets teologiska institution, har forskat och föreläst om civilkurage. Han menar att den nya tekniken kan ha gjort oss mer själviska.

– Dessa tekniska landvinningar, att alla konstant har tillgång till kameror i sina mobiler, kan ha odlat vissa ganska själviska vanor. Det kan ha lett till att folk i första hand börjat tänka på hur de kan dokumentera någonting spännande, någonting oväntat, även i situationer där man först borde tänka på dem som är skadade och med stor sannolikhet behöver hjälp.

”Etiken behöver komma ikapp”

Men det finns hopp, säger Brian Palmer.

– Det här är ett ganska nytt fenomen, det är kanske bara de senaste fem åren som folk i allmänhet har haft mobiler med kameror. Det tar längre tid än så att skapa nya etikettsregler och etiska regler. Etiken behöver komma ikapp med våra nya teknologiska möjligheter.

Han välkomnar därför en diskussion om fenomenet.

– Jag tycker att det är viktigt att man berättar om olämpligt beteende som i fallet med olyckan. Då börjar folk förhoppningsvis tänka till och lär sig när man ska filma.

För i vissa situationer är det helt nödvändigt att allmänheten dokumenterar pågående polisinsatser, säger han.

– Till exempel när det gäller polisövervåld. I USA har polis nyligen varit mycket hård mot afroamerikanska demonstranter, men som tur är har mycket av detta filmats och då blir det möjligt för samhället att sätta press på poliskåren, säger Brian Palmer.