Elva döda i nya strider

NYHETER

Ukrainska gränsvakter har börjat söka igenom ryska hjälpfordon.

Gesten ses som ett steg mot att förändra det spända läget mellan de två länderna.

Det senaste dygnet har elva civila dödats i strider.

En stor hjälpkonvoj från Ryssland gås just nu igenom av ukrainska gränsvakter vid området Kamensk-Shakhtinsky, nära gränsen till staden Donetsk, mellan Ukraina och Ryssland.

Ryssland hävdar att lastbilarna innehåller humanitärt bistånd till Ukraina, men av rädsla för att bilarna kan innehålla vapen inför en eventuell invasion har ukrainska gränsvakter bestämt att söka igenom alla fordon.

Representanter från Röda Korset är också på plats, enligt nyhetsbyrån AP.

De ryska lastbilsförarna har också tillåtit medier att bevaka när de ukrainska gränsvakterna går igenom lastbilarnas innehåll, och brittiska Sky News rapporterar om att bilarna innehåller bland annat vattenflaskor och generatorer.

Nödhjälp

Ryssland har tidigare meddelat att lastbilarna innehåller 2000 ton vatten, barnmat, och annan nödhjälp till människor i regionen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Enligt AP är sammanlagt 41 ukrainska gränsvakter och 18 tulltjänstemän på plats för att gå igenom konvojen på över 270 vitfärgade lastbilar. Raden av lastbilarna har stått i området sedan torsdagen i väntan på en överenskommelse mellan de två länderna.

Elva civila har dödats

Gränsområdet i östra Ukraina kontrolleras av proryska separatister.

Det senaste dygnet har elva civila dödats i strider i rebellkontrollerade Donetsk, uppger TT Nyhetsbyrån. Regeringsstyrkor fortsätter sin offensiv mot rebellkontrollerade byar och småstäder – och strider pågår också i rebellfästet Luhansk, enligt Ukrainas militär.