Vaknade upp – huset helt översvämmat

1 av 2
NYHETER

Jonas Carlsteg fick en mindre chock när han vaknade i sitt hem i halländska Getinge på tisdagsmorgonen.

Hunden skällde och brandkåren stod vid dörren.

Medan han sov hade lägenheten helt svämmat över.

– Det är som att ha en pool inomhus, berättar han.

Flera dagars kraftigt regnande har gett upphov till stora problem i Halland.

I orten Getinge norr om Halmstad har det nu gått så långt att golvytan i många hus täcks av flera decimeter vatten.

Regnet har även fått vattenivån i lokala Susån att stiga rejält och för de närliggande husen blev det droppen som bokstavligen fick bägaren att rinna över.

– Det kommer in vatten genom ytterdörrarna och det bubblar upp genom husgrunden. Vi har flytt Getinge, det gick inte att vara kvar, säger Jonas Carlsteg, en av dem vars hus nu är helt fyllt med vatten.

Räddningstjänsten bedömer att Getinge befinner sig i katastrofläge. Barriärer har upprättats kring lokala ställverk, för att förhindra att orten helt tappar strömmen.

Halva orten utan ström

I dagsläget är ungefär halva Getinge utan ström, där ingår bland annat ett ålderdomshem.

– Vårt fokus ligger nu på att skydda infrastrukturen. Det är viktigt att el, vatten och avlopp fungerar så att man inte drabbas av ytterligare problem. Sen är vi lite oroliga för vattennivån i Nissan som är den högsta på de 30 år jag kan minnas, och som förväntas fortsätta stiga, säger Hans Ekberg, räddningslädare vid Räddningstjänsten i Halmstad kommun.

Strax efter lunch på tisdagen bedömde Räddningstjänsten att läget i Getinge var under kontroll.

Men för Jonas Carlsteg och de andra som i all hast tvingats lämna sina hem lär det dröja innan man återigen kan flytta hem.

– Försäkringsbolaget har lovat att det ska ta hand om allting. Men jag har hört att det kan ta över en månad innan allt är återställt igen.