Nyheter

Banker miljardfestar – på ditt bolån

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Finansministern om aktieägarnas vinster: Förstår att folk är upprörda

Bankerna har fest – men kunderna är inte bjudna.

Medan aktieägarna ­badar i miljardregn­ ­pressas bankkunderna med rekordhöga räntemarginaler, enligt en ny uppskattning av Finans­inspektionen.

– Jag förstår att folk blir upprörda, säger finansmarknadsminister Per ­Bolund (MP).

Finansminister Per Bolund.

Bolåneräntorna är lägre än någonsin. Det får många konsumenter att jubla.

Men trots att kostnaderna för villan och lägenheten sjunker så skor sig bankerna allt mer på lånen.

Tidigare gick Finans­inspektionen, FI, regelbundet ut med siffror på nettomarginalerna, det vill säga bankernas vinst på tre­månaders bolån. Nu avslöjar FI att nettomarginalen fort­sätter att öka trots bankerna får låna allt billigare.

– Bankernas upplåningskostnader har minskat mer än vad räntorna sänkts. Ett rimligt antagande är därför att bankernas nettomarginaler också har ökat, säger Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen.

Fyra kronor per tia

Villaägarna drar slut­satsen att bankerna behåller mellanskillnaden som vinst. Enligt intresseorganisationens beräkning tjänar bankerna fyra kronor på varje tia kunden har i bo­lånekostnad. 

– Storbankerna tjänar mycket väldigt pengar och vill inte starta ett priskrig. Frågan är vad som händer när räntorna går upp och det blir mer uppenbart för kunderna hur mycket de ­betalar till bankerna, säger Daniel Liljeberg, chefs­ekonom på Villaägarna. 

”Överdrivna siffror”

Handelsbankens presschef Johan Wallqvist menar att Villaägarnas siffror är överdrivna. Enligt Wallqvist har bankens marginaler på bolånen varit ”relativt konstant” de senaste åren.

– Det är också viktigt att komma ihåg att för några år sedan fanns det aktörer som tog stora risker med sin upplåning, och pressade ­sina och branschens marginaler till nivåer som visade sig vara riskabla när finanskrisen slog till, säger Johan Wallqvist.

80 miljarder i vinst

Samtidigt som räntemarginalerna är höga pågår en miljardrullning till aktie­ägarna. I veckan redovisade de fyra storbankerna förra årets resultat. Sammanlagt går SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken med över 80 miljarder i vinst. Av vinsten delas över 50 miljarder ut till aktieägarna. Som exempel ger Handels­banken 17,50 kronor i utdelning per aktie, vilket motsvarar 4,5 procent av värdet på en aktie.

Lättare att byta bank

Per Bolund (MP) anser att bankernas utdelningar är en fråga för aktieägarna. Han tycker inte heller att ­bestämmelserna kring ­bo­lånen måste skärpas, men vill göra det lättare för konsumenterna:

– Finansinspektionen kommer börja redovisa bankernas snitträntor. Det gör att kunderna får bättre underlag när de förhandlar med banken. Konkurrensen mellan bankerna måste också förbättras, exempelvis genom att det ska bli lättare att byta bank.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: