Nyheter

Minst 40 döda i fotbollsbråk

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Minst 40 personer har dödats och dussintals skadats efter bråk mellan fotbollssupportrar och säkerhetsstyrkor i Egyptens huvudstad Kairo.

Myndigheter uppger att fans försökt ta sig in på arenan utan biljett – medan supportrarna säger att bråket började eftersom bara en ingång var öppen.

– Folk dog som kycklingar, säger ett vittne.

Tipsa | Aftonbladet

Bråket ska ha startat inför matchen mellan Zamalek och ENPPI i den egyptiska högstaligan i fotboll.

Enligt det egyptiska inrikesdepartementet började oroligheterna med att supportrar till Zamalek försökte ta sig in på arenan utan biljetter, vilket gjorde att polisen använde tårgas mot dem, rapporterar al-Jazira.

Supportrarna svarade med fyrverkerier mot polisen, och vittnen uppger att panik utbröt när polisen svarade med tårgas och hagelskott för att skingra folksamlingen. Många ska då ha trampats ihjäl.

Skriver på Facebook

Zamalek-anhängarna själva skriver dock på sin officiella Facebooksida att bråket föranleddes av att bara en smal taggtrådsförsedd ingång till arenan öppnades för de många supportrarna, uppger al-Jazira.

– Det var som att gå in i en bur. Folk dog som kycklingar framför mina ögon, säger fotbollssupportern Amr Ali Hussein till The Telegraph.

Han sköts i bröstet när han försökte fly undan våldsamheterna, enligt TT.

Många döda 2012

I februari 2012 dog 74 supportrar till Kairolaget Al-Ahly i den egyptiska staden Port Said sedan anhängare till hemmalaget Al-Masry attackerat bortafansen med sprängladdningar, knivar och glassplitter. Efter den incidenten förbjöd egyptiska myndigheter allt ligaspel i två år.

Inför gårdagens match skulle bara 10 000 personer släppas in på arenan som egentligen har kapacitet för 30 000, uppger inrikesministeriet enligt AP.

Alla ligamatcher har nu skjutits upp på obestämd tid, skriver BBC. Det har inte hänt sedan upploppen i Port Said.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: