Hysen, 22, riskerar att bli förlamad

1 av 7
NYHETER

GÖTEBORG. Hysen Mala, 22, sköts när han satt och tittade på Champions League.

Han vårdas nu svårt skadad på sjukhus och riskerar att bli förlamad.

– Han råkade bara vara på fel plats vid fel tillfälle. Men han lever. Det är det viktigaste för oss, säger hans bror.

I onsdags kväll gick Hysen Mala, 22, ner till restaurangen på Vårväderstorget för att titta på Champions League-matchen. Han är ett stort fan av Barcelona och valde att titta på matchen på lokalen.

– Vi pratades vid efter första halvlek. Han sa ”jag ska bara titta klart, sedan kommer jag hem”, säger hans bror.

Men Hysen Mala kom inte hem. I stället mötte han de två männen som besköt restaurangen med automatvapen. Han träffades av en kula som gick rakt igenom hans kropp – skadade lungorna, ryggraden och spräckte fem revben.

– När matchen var slut ringde jag till honom igen. En kvinna svarade i telefonen och sa ”Han har blivit skjuten. Åk till sjukhuset. Åk nu, nu, nu, säger hans bror.

Har legat nedsövd

Hysen Mala var vid medvetande när han fördes till sjukhus. De senaste dagarna har han legat nedsövd och bara väckts upp kortare stunder. Två slangar och en respirator är inkopplade i hans kropp. Läkarna har öppnat upp hela bröstkorgen för att kunna behandla hans infekterade lungor.

Hans bror och syster fick träffa honom först på torsdagseftermiddagen – innan dess visste de inte ens om han var vid liv.

– Han är asylsökande och polisen kunde inte få fram rätt identitet. Vi visste att han var skjuten men vi visste inte hur det hade gått, säger hans bror.

Under onsdagskvällen, när de fortfarande svävade i ovisshet, åkte brodern och systern fram och tillbaka mellan sjukhuset och Vårväderstorget. Ingen kunde ge dem någon information om vad som hänt Hysen Mala.

– Vi trodde först att han låg död under filten på torget, säger brodern.

Riskerar bli förlamad

Polisen kunde med hjälp av Migrationsverket till slut få fram rätt identitet. De senaste dagarna har brodern och systern suttit många timmar på Sahlgrenska sjukhuset vid hans sida.

I fredags fick de se honom öppna ögonen.

– Jag sa till honom ”prata inte. Du måste vila dig. Du måste återfå krafterna”, säger brodern.

Läkarna har sagt att det är stor risk att Hysen Mala kommer att bli förlamad. Kulan som gick igenom hans kropp har skadat ryggraden och det är oklart om han kommer att kunna gå igen.

– Hade inte Barça spelat hade han aldrig varit där. Han är en helt vanlig kille och ingen gangster. Han har själv varit fotbollsspelare och älskar Barça. Han råkade bara vara på fel plats vid fel tillfälle, säger hans bror.

”Viktigast att han lever”

Hysen Mala kommer ursprungligen från Kosovo men har bott i Sverige sedan han var 16 år. Hans föräldrar lever inte längre – de släktingar han har är brodern och systern i Sverige.

Hans bror vill nu rikta ett stort tack till läkarna och sjukvårdarna som vårdar honom.

– De har alla varit mycket bra och gjort ett fantastiskt jobb. Det viktigaste är att han lever och att han kommer att klara sig. Mina tankar går till de anhöriga som förlorat sina nära. De har det mycket värre än vad vi har det just nu, säger brodern.

ARTIKELN HANDLAR OM