Tatueraren: Var inte dumsnål

NYHETER

Gå inte till hemmatatuerare och fråga om tatueringsfärgen för att undvika giftigt innehåll.

Det är rådet från en av Sveriges mest kända tatuerare.

– Att vara dumsnål i tatueringsbranchen är oftast en dålig idé, säger tatueraren Danne "Salong Betong" Beijner.

Foto: Danne Beijner.

Danne Beijner känns igen från SVT:s dokumentärserie Danne & Bleckan. Han är grundare och vd för en av Stockholms mest populära tatueringsstudios, Salong Betong, dit kändisar som Petter, Joel Kinnaman och Vanessa Falk åkt för att gadda sig.

"Vår skyldighet"

Han säger att det är självklart att kunden ska kunna få svar på vad som finns i färgen som används.

– Som kund ska man absolut fråga vad tatueraren använder för färg. Det är vår skyldighet att kunna visa en innehållsförteckning.

I Läkemedelsverkets register finns runt 1 600 anmälda tatueringsfärger, men ansvaret för att produkterna verkligen inte innehåller förbjudna ämnen har både tillverkare, återförsäljare och tatuerare.

Sitter resten av livet

Danne tycker att den som är sugen på en tatuering ska gå till en seriös tatueringsstudio. Det är bättre att välja en tatueringskonstnär man verkligen tycker om, nån som har den stil man är ute efter även om det kan kosta mer och kön dit är lång.

En tatuering sitter på din kropp resten av livet så det är väl värt både väntan och pengarna.

– Att vara dumsnål i tatueringsbranchen är oftast en dålig idé. Långa väntetider och lite dyrare priser tyder enbart på kvalitet. Etablerade tatueringsstudios köper sina nålar och färger från seriösa återförsäljare där man kan spåra innehållet hela vägen till tillverkarna, säger Danne Beijner.

Varnar för "hemmatatuerare"

Vem som helst kan i dag köpa en tatueringsmaskin på nätet. Men i Sverige får inte vem som helst köpa tatueringsbläck.

Går man till en hemmatatuerare som jobbar i det dolda finns risken att bläcket är piratkopierat. Då kan det innehålla i princip vad som helst.

– Man ska så klart inte gå och tatuera sig hos en hemmatatuerare eller hos nån som inte har en seriös studio, säger Danne Beijner.

ARTIKELN HANDLAR OM