Publicerad:
Uppdaterad:

Alliansen hotar köra över regeringen – här är alla punkter

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Alliansen förbereder sig för att köra över regeringen trots uppgörelsen.

För bara några dagar sedan stod de sida vid sida med en färsk överenskommelse.

Nu vill de visa skillnader – och Alliansen har listat flera punkter där de vill köra över regeringen.

– Vi har sett en rad områden där vi ser att det blir en majoritet mot regeringen, säger Tomas Tobé, Moderaternas vice gruppledare.

Direkt efter att den omtalade decemberöverenskommelsen presenterats började parterna träta om hur förhandlingarna gått till och de fredliga tongångarna förbyttes mot sedvanligt vapenskrammel.

Då uppmanade Moderaternas vice gruppledare Tomas Tobé statsministern att lugna ner sina känslor.

– Det är nog bra om Stefan Löfven tar lite julledigt nu, sa han då.

Flera punkter

Men efter att många kritiserat överenskommelsen och hävdat att Alliansen inte längre kan räknas som opposition är det nu Moderaterna som går till attack – och hotar att köra över regeringen på en rad punkter.

Under våren 2015 kommer Alliansen i riksdagen arbeta för bland annat följande förändringar:

Skärpta straff vid bland annat våldsbrott, stöld, inbrott och narkotikabrott.

Strängare syn på återfall i brottslighet.

Tidigare betyg – från årskurs 4.

Tioårig grundskola.

Möjligheten till ordningsomdömen.

Mer idrott i skolan.

– Vi har lagt fram gemensamma alliansförslag i riksdagens samtliga utskott. Det här är ett arbete som inleds direkt när riksdagen öppnar i år, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

I vissa av förslagen har Sverigedemokraterna sedan tidigare visat sig ha samma uppfattning som Alliansen, vilket oftast är en förutsättning för att Alliansen ska få igenom sin politik i riksdagen.

– Det är klart att även Vänsterpartiet har möjlighet att stödja våra alliansförslag och även regeringspartierna kan tänka om. Men vi kan ju inte heller hålla tillbaka vår egen politik bara för att Sverigedemokraterna har samma uppfattning, säger Tomas Tobé.

Hos regeringen är man inte oväntat kritisk mot flera av Alliansens punkter.

– Känner Moderaterna att de har ett behov av att vara kaxiga efter decemberuppgörelsen så tycker jag de skulle välja något bättre att ägna sig åt än att ta skolan som gisslan, säger utbildningsministern Gustav Fridolin (MP).

Betyg slår fel

Miljöpartiets språkrör poängterar att båda lärarfacken sedan tidigare ställt sig negativa till tidigarelagd betygssättning.

– Dessutom är forskningen väldigt tydlig med att om man sätter betyg på tioåringar riskerar att göra skolgången ännu svårare för elever som har det tuffast i dag, säger Fridolin till Aftonbladet.

Han ser heller ingen poäng i att begära att lärare ska skriva ordningsomdömen.

– Jag har svårt att förstå varför lärare ska ägna tid att skriva brev hem till föräldrar till elever som sköter sig alldeles utmärkt. Det blir väldigt massa administration kring elever där det inte finns ordningsproblem alls.

Däremot menar han att förslag som att ha mer idrott i skolan är ett område där de båda sidorna skulle kunna komma överens och redan har liknande synpunkter.

Likadant menar Gustav Fridolin att regeringen sedan tidigare varit beredda att diskutera hårdare straff mot viss brottslighet, i huvudsak i syfte att kunna ge polisen mer befogenheter och prioritetsordning att kunna lösa vissa brott.

– Det här utspelet är lite förvånande och verkar vara ett försök att skapa konflikt där det inte finns. Vi eftersträvar så bred samsyn som möjligt, sen är det naturligtvis så att en minoritetsregering kan bli överkörd.

Enligt Tomas Tobé är syftet däremot att visa att Alliansen har för avsikt att föra en aktiv och hårdför oppositionspolitik.

– Vi vill visa att Stefan Löfven när han kommer tillbaka från sin julledighet kommer att möta en lika taggad och aktiv opposition som han haft under hösten.

Publicerad:
Publicerad: