Ny trend – föda små barn

1 av 2
Svenska barnmorskan Gunilla Larsson har forskat kring graviditet och ätstörningar och säger att hon inte träffat någon svensk blivande mor som vikthetsar sitt barn redan i livmodern. Hon oroar sig över den norska medierapporteringen.

avIda Gustafsson

NYHETER

Blivande mammor i Norge bantar under graviditeten.

För de vill gärna ha små barn. 

– I vissa miljöer är det status att föda barn under tre kilo, säger allmänläkaren Kari Løvendahl Mogstad till Aftenposten.

Den hysteriska kroppsfixeringen har nått livmodern.

Vissa norska blivande norska mammor vikthetsar sina barn innan de ens fötts.

”Ser bättre ut”

De vill föda barn som väger mindre än tre kilo som passar in med den bilden de vill visa upp av sig själva.

– Det finns några som menar att det ser bättre ut med en liten nätt baby på skinnfällen eller i tyllskjol, snarare än en godmodig och robust klump. Det här är helt enkelt hål i huvudet, säger allmänläkaren Kari Løvendahl Mogstad till Aftenposten. 

Svenska barnmorskan Gunilla Larsson, som har forskat kring graviditet och ätstörningar, säger att hon inte träffat någon svensk blivande mor som vikthetsar sitt barn redan i magen. Hon oroar sig över den norska medierapporteringen.

– Det här är bortom all vetenskap och rimlighet. Det är en mycket oroande trend. Det är farligt både för barnet och för kvinnan. När du är är gravid så behöver barnet näring och du behöver näring, säger hon till Aftonbladet.

Rent fysiologiskt är det normalt att en kvinna går upp 10-15 kilo under graviditeten, den ökade viktuppgången beror dels på barnet i sig självt, men även ökat blodflöde samt moderkakans vikt.

Kan få hjärnskador

En anledning till att de blivande mammorna äter kalorisnålt och tränar hårt under graviditeten tros även vara att de vill komma i form när barnet väl är fött.

Men bantning under graviditeten leder till att barnet blir undernärt och - underutvecklat. 

– Ny forskning visar att det faktiskt är så att barnet kan ta skada om den gravida kvinnan inte får i sig tillräckligt med näring. Ensidig eller uteslutande kalorisnål kost kan leda till att att bland annat hjärncellerna inte utvecklas som de ska och det kan leda till att barnet får hjärnskador, säger Gunilla Larsson.

Barnen kan lida ökad risk för att få ADHD, koncentrations- och inlärningssvårigheter. På längre sikt kan de som vuxna löpa ökad risk för bland annat hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, skriver Aftenposten.

Inte lättare att föda

En blivande mamma som bantat kan även leda till att barnets tillväxt hämmas efter födseln. Mammorna saknar det fettlager som behövs i samband med den energikrävande ammningen. Fettet behövs för att barnet ska få tillräckligt med näring.

Att ett mindre barn skulle vara enklare att föda än ett normalviktigt är en felaktig uppfattning:

– Under förlossningen kanske ett litet barn inte klarar förlossningen fullt ut. Barnet blir trött och man måste ta till akuta åtgärder i samband med förlossningen. Och att barnet efteråt är väldigt trött, säger Gunilla Larsson.