Pedofilskandal skakar England

NYHETER

En stor pedofilskandal av historiska mått skakar Storbritannien.

Fler än tusen barn ska ha förts bort och våldtagits, avslöjar en rapport från myndigheterna.

Övergreppen ska ha pågått sedan 1997.

Övergreppen på mer än 1400 barn ska ha pågått i 16 år i staden Rotherham i England. Flickor så unga som 11 år ska ha våldtagits av flera manliga förövare, rapporterar Sky News.

Avslöjanden kommer i en rapport som släpptes av de lokala myndigheterna i Rotherham tidigare under onsdagen.

"Dränktes i bensin"

– De blev våldtagna av och bortförda av flera gärningsmän, och ska även smugglats ut till andra städer i norra England, säger professor Alexis Jay, sociolog och medförfattare till rapporten.

Enligt rapporten ska flera barn ha dränkts in med bensin och hotats med att brännas upp om de inte gjorde som männen sa.

– Det är svårt att beskriva den förfärliga karaktär och den omfattning av övergrepp som offren fått genomlida, säger Alexis Jay.

Storbritannien i chock

Uppgifterna om de brutala våldtäkterna, som ska ha pågått mellan 1997 och 2013, skakar hela Storbritannian. Framförallt på grund av omfattningen.

Rapporten avslöjar också att både polis och sociala myndigheter hade tillräckligt med information om vad som pågick. Trots det gjordes inte tillräckligt.

Rapporten visar att flera personer avstått från att ingripa – med rädsla att betraktas som rasister. Detta eftersom samtliga gärningsmän som dömdes hade rötterna i Sydasien, skriver BBC.

Kommunchef avgår

Flera högt uppsatta myndighetspersoner möter nu hård kritik från medier och medborgare. Enligt BBC avgick Rotherhams kommunchef, Roger Stone, direkt efter att rapporten släpptes.

– Jag som ledare kommer naturligtvis ta ansvar för de historiska brister som tydligt beskrivs i rapporten, sade Roger Stone.