Rode, 20, slogs i huvudet med batong

1 av 6
NYHETER

Rode Grönkvist, 20, slogs med en batong i huvudet av polis under torgmötet i Malmö.

Han segnade blödande ihop på gatan och togs om hand av sjukvårdare.

– Det kändes surrealistiskt. Jag trodde inte att de skulle slå folk som stod stilla, säger han.

När vi träffar 20­-årige Rode Grönkvist ett dygn efter demonstrationen så är han fortfarande chockad och har svårt att fatta hur det kunde gå som det gick. Rode Grönkvist är medlem i Ung vänster och hade bestämt med några vänner att de skulle gå till demonstrationen eftersom de ville visa sitt avståndstagande mot nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag ville vara med eftersom arrangören Skåne mot rasism har en kodex som är konfrontativ men icke­våldslig. Därför kändes det bra att delta.

”Svartnade för ögonen”

Cirka 40 minuter in i torgmötet var stämningen hätsk bland motdemonstranterna. Ett led av demonstranter tog några steg framåt mot polisen samtidigt som de skrek slagord. De motades tillbaka av polisen. Enligt Rode Grönkvist stod han och några andra demonstranter stilla bakom första raden av demonstranter när polisen drog batong och började slå på folk.

Rode fick ett hårt slag i huvudet.

– Det svartnade för ögonen och jag kände hur blodet rann ned över mitt ansikte, säger han.

Rode segnade ner på gatan men lyckades sedan omtöcknad ta sig undan tumultet. Han hittade några ur den frivilliga sjukvårdsgruppen som hjälpte honom att sätta sig i en gränd.

– Jag var rejält omtöcknad och fick ett stort bandage.

Rode: ”Hade händerna längs sidorna”

Eftersom det inte fanns tillräckligt med ambulanser på platsen fick Rode senare åka taxi till akuten. Efter några timmars väntan konstaterade läkaren att Rode hade fått ett fem centimeter långt jack i huvudet.

Det var dock ingen allvarlig skada och Rode tvättades och såret häftades ihop.

Enligt Rode Grönkvist stod han helt stilla när polisen slog honom i huvudet.

Är du säker på att du inte gjorde något som kunde uppfattas som aggressivt?

– Nej, Jag hade händerna längs med sidorna. Och jag gjorde ingen rörelse framåt mot polisen.

Polisen: Ansvarsfrågan ska utredas

Rode Grönkvist har varit på några demonstrationer tidigare. Men han har aldrig varit med om något liknande. Han upplever det som om polisen använde mycket mer våld än vad situationen krävde i Limhamn.

– Från demonstranternas sida var lite lugnare än vad det brukar vara. Däremot använde polisen mer våld än vad jag har varit med om vid liknande tillfällen.

Enligt Eva­-Gun Westford, informationschef för polisinsatsen, gjorde polisen sitt arbete när man skingrade demonstranterna eftersom man ansåg att ett våldsamt upplopp på platsen. Däremot kommer alla skador som uppkom under insatsen utredas av polisen.

– Vi har skrivit en anmälan om skada och ansvarsfrågan ska utredas, säger hon.