Samtliga partier till attack mot SD

NYHETER

Sågar Sverigedemokraternas förslag om att spara 152 miljarder

Jimmie Åkesson vill spara 152 miljarder på invandringen.

Nu går samtliga riksdagspartier till hårt motangrepp mot SD.  

- Det skulle riskera att skada svensk ekonomi att stänga gränser på det sätt som SD föreslår, säger Anna Kinberg Batra, moderaternas gruppledare i riksdagen.

Under torsdagen presenterade Sverigedemokraterna finansieringen till sitt kommande valmanifest - och den största besparingen vill partiet göra genom att spara in på invandringen.

Under perioden 2015-2018 räknar partiet med att kunna spara 152 miljarder på migrations- och integrationsområdet.

"Orealistiskt"

I sina beräkningar antar SD att en nyanländ invandrare kostar 1,5 gånger mer än en inrikes född när det gäller välfärden.

Nu rasar de andra partierna mot SD:s sätt att räkna. 

"Helt vansinnigt", "hjärtlös och billig politik" och "orealistiskt" är några av omdömena.

– Det är sådant här SD brukar påstå i budgetdebatten och det är ganska oseriösa beräkningar, säger Anna Kinberg Batra, gruppledare för Moderaterna.

Riksdagsledamoten Fredrik Olovsson (S), är inne på samma linje.

– Det är inte SD:s starka gren att hålla ordning på pengarna. SD ser över huvud taget inte de vinster och intäkter med att människor arbetar och bidrar till samhället. Det är inte en rimlig politik, givet att vi har stora konflikter i vår omvärld. SD:s  beräkningar bygger på att man överdriver kostnaderna och struntar i intäkterna man får med människor som kommer i arbete.

Försvarar beräkningarna

SD:s partiledare Jimmie Åkesson försvarar förslaget: 

– Jag har inte sett någon ny kritik utan det är samma kritik som man framför som vi har svarat på vid flera tillfällen. Jag betraktar den som ganska oseriös, säger han.

I era beräkningar antar ni att invandrare använder offentliga välfärdstjänster 1,5 gånger mer än vad inrikes födda gör. Ni hänvisar till en rapport från utredningstjänsten. Men den rapporten stödjer inte den siffran, enligt flera experter. Var har ni hittat den här siffran?

– Det kan våra ekonomer svara på mycket bättre än jag. Men utifrån det jag har sett så den knapphändiga statistik som finns så är i alla de fall där det finns möjlighet att redovisa det här så överstiger överrepresentationen i välfärdskonsumtion 1,5. När det gäller till exempel långvarigt försörjningsstöd så tror jag vi är uppe i 12 gånger inrikes födda.  

Nu siktar Jimmie Åkesson på att SD ska bli det tredje största partiet efter riksdagsvalet. 

– Vi vill bli den starka vågmästaren. Då kan vi ändå få inflytande, säger han.