Greps på väg till jobbet

Av: Oskar Forsberg, Pelle Tagesson

Publicerad:

MALMÖ/STOCKHOLM. Förskoleläraren i Malmö greps när han var på väg till jobbet.

Nu är mannen anhållen på sannolika skäl misstänkt för sexuellt övergrepp mot barn.

– Det är djupt tragiskt, säger Malmös förskoledirektör Ingegerd Ekström.

Det var i torsdags i förra veckan som en flickas föräldrar slog larm sedan deras dotter detaljerat berättat vad en av de anställda på förskolan ska ha gjort med henne.

– Jag fick informationen på kvällen och vi gjorde direkt anmälan till polisen och till individ- och familjeomsorgen, säger Ingegerd Ekström, ställföreträdande förskoledirektör i Malmö.

"Mycket känsligt läge"

Åklagare såg mycket allvarligt på brottet och beslutade att mannen skulle anhållas i sin frånvaro. När han tidigt i måndags morse lämnade hemmet för att åka till jobbet greps han.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för sexuellt övergrepp mot barn, säger åklagare Sofia Syrén Åkesson.

Det är fortfarande oklart hur han ställer sig till misstankarna. Hans offentlige försvare Carl Fredrik Öqvist har inte gått att nå och polis och åklagare vill inte uttala sig.

– Han är hörd men jag kan inte berätta vad han sagt, säger Sofia Syrén Åkesson. Förundersökningen befinner sig i ett tidigt och mycket känsligt läge och vi vidtar nu en mängd olika utredningsåtgärder.

Dämpad stämning

Enligt henne har det ännu inte kommit in ytterligare anmälningar mot mannen.

Kommunen har inte fått några klagomål om mannen tidigare.

– Men det är klart att vi nu gör en och annan kontroll bakåt i tiden. Vad vi eventuellt får fram lämnar vi över till polisen, säger Ingegärd Ekström.

Hon berättar att många föräldrar nu känner oro och att stämningen på förskolan är dämpad. Personalen mår inte heller bra.

– Vi har valt att försöka hålla arbetet i gång, det är ju bäst för barnen. Vi gör också vad vi kan för att hålla direktkontakt med föräldrarna, men det är problem eftersom det ju är semestertider. Några befinner sig utomlands.

Polisen har gjort husrannsakan i mannens bostad. Enligt källor har vissa fynd gjorts som kan kopplas till brottsmisstankarna.

Åklagare Syrén Åkesson vill inte kommentera den uppgiften.

Publicerad: