Damberg: "Jag läser romaner"

1 av 16

avMartin Nilsson

NYHETER

I boken "Partiledaren som klev in i kylan" pekas Mikael Damberg och Mona Sahlin ut som två av dem som var drivande i att kuppa bort Håkan Juholt från partiledarposten.

Men båda nekar.

Damberg meddelar att han inte ens har läst boken.

– Jag läser romaner, säger han i Expressens Bar och Politik.

Daniel Suhonens bok "Partiledaren som klev in i kylan" har väckt stort intresse de senaste dagarna. I boken beskrivs vad som skedde bakom kulisserna under Håkan Juholts tio månader som partiledare - och det smutsiga spelet för att få honom att avgå.

"Vevar vilt åt alla håll"

En av Socialdemokraternas toppnamn som pekas ut som drivande bakom Juholts avgång är Mikael Damberg, närings- innovationsminister i den nya regeringen.

Nu svarar Damberg på anklagelserna. I Expressens politikprogram "Bar och politik" nekar han bestämt till att ha varit drivande i att få bort Håkan Juholt.

– Nej, så var det inte. Jag konstaterar att den där boken vevar vilt åt alla håll och kanter, säger han.

Damberg fortsätter:

– Jag har inte läst boken, jag tänker inte läsa boken. Jag läser inte den här typen av politisk litteratur. Den är ofta färgad av författarens politiska åsikter. Jag läser romaner.

En svår tid

Damberg beskriver Håkan Juholts tid som partiledare - och hyllar Stefan Löfven.

– Det var många som hade förhoppningar. Det började väldigt bra, sedan blev det jobbigt. Det var en tuff tid för många av oss, också för Håkan. Sedan blev det en ny svår tid när vi skulle hitta en ny partiledare på väldigt kort tid. En partiledare som vi har haft i två års tid. Han har guidat oss och gett stabilitet i partiet, säger han.

"Hysteriskt debattinlägg"

I Expressens panel finns Mona Sahlin, som också får kritik i Suhonens bok. Under pausen frågades hon ut om sina reaktioner på boken:

– Daniel Suhonen beskriver Socialdemokraterna som en alkoholist. För Daniel Suhonen är konspirationsteorierna uppenbarligen hans spritflaska som han vägrar att släppa. Jag har läst början på boken. Men när jag och Håkan Juholt har haft samtal känner jag inte igen uppgifterna i boken därifrån, säger hon.

Hon går till hård attack mot författaren:

– Det här är ett hysteriskt debattinlägg från en som var delaktig i det som hände.