Alliansen tar in: ”Är allvar”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ledningen för rödgröna den minsta sedan november 2013

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBÅRYN
Rödgröna tappar men Stefan Löfven fick ändå något att glädja sig åt i nya undersökningen - S går framåt med 1,3 procent.

Två veckor före valet ­minskar gapet mellan blocken.

Alliansen tar återigen in på de rödgröna, enligt ­Aftonbladet/United Minds.

– Det kommer att bli jämnt, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Med mindre än två ­veckor kvar till riksdagsvalet är kampen om väljarna stenhård, speciellt om dem som ännu inte bestämt sig.

Den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds visar dessutom att gapet mellan de två blocken ­minskar. Efter förra veckans tapp knappar Alliansen återigen in på de rödgröna partierna med 1,2 procentenheter.

Blockövervikten till en S-ledd regering på 7,3 ­procentenheter är den ­lägsta sedan november 2013. Så sent som i maj i år låg den på 17,8 procentenheter.

– Ännu en mätning där ­gapet krymper något och det kommer från ett väldigt mycket större gap. Det är ett gap på en nivå med väldigt många osäkra väljare där det fortfarande går att vrida runt, att de fyra Allians­partierna kan ta sig förbi de rödgröna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Tecken på en trend

Gapet minskar även i senaste opinionsmätningarna av Novus och Sifo. ­Enligt Felix Åberg, analytiker på United Minds, är det ett tecken på en trend.

– Det verkar som om Alliansen är på väg ikapp men sen ska man komma ihåg att gapet i vår och i många ­andra mätningar fortfarande är ganska stort. Det är svårt att se att Alliansen hinner gå om före valet, säger han.

Det är ändå mardrömssiffror för båda blocken. De rödgröna partierna är i mätningen det största blocket på 46,5 procent men får ­inte egen majoritet. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet backar medan Socialdemokraterna går framåt.

– Det är bra, det är det vi jobbar på, vi vill ha upp ­siffrorna. Men som sagt, det är två veckor kvar och mätningarna visar olika, så det finns bara en sak att göra och det är att mala på, säger S-ledaren Stefan Löfven.

Han tar det minskade ­gapet på allvar:

– Det säger jag hela tiden, det är allvar. Det kommer att bli jämnt eftersom den ­samlade högern är så nära 50 procent.

SD och Fi backar

Alla Allianspartierna förutom Moderaterna går framåt i mätningen. Sam­tidigt backar Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ.

– Jag tror att det har att göra med det stora fokus som det har varit på regeringsfrågan och vem som ska kunna bilda regering. Vilket borde gynna dem som har en teoretisk chans att bilda en ­regering, säger Felix Åberg.

Det osäkra antalet väljare ligger kvar på över elva ­procent.

– Det är fortfarande miljoner människor som inte har bestämt sig och som kommer att göra sina val de kommande veckorna. Vi kommer varje dag fram till valdagen övertyga väljarna, säger näringsminister ­Annie Lööf (C).

Många av dem som inte bestämt sig tror Åberg dock är soffliggare och kommer inte ens ta sig till vallokalerna den 14 september.

– Sen är det oklart vem som kommer att gynnas av att folk bestämmer sig senare och senare vid varje val. Det har med många saker att göra, inte minst att man stödröstar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN