Nyheter

”Uppmanar alla att inte använda våld”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Statsministern kommenterar oroligheterna i Stockholm

BRYSSEL. Nazistiska Svenskarnas parti har i dag fått tillstånd att hålla ett torgmöte i Stockholm under stort tumult.

Sverige har fått kritik av FN för sin hållning i frågan om extremistiska organisationer, men den försvaras av statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Men jag vill också uppmana alla som samlas i Stockholm att inte använda våld, säger han.

I dag tar statsminister Fredrik Reinfeldt en paus från valkampanjandet för att deltaga i det extra insatta mötet med Europeiska Rådet i Bryssel. När han mötte media innan mötet gav han också sin syn på tumultet i Stockholm som är kopplat till det torgmöte som nazistiska Svenskarnas parti fått tillstånd till.

Sverige har fått kritik i en FN-rapport för att rasistiska och extremistiska organisationer tillåts att verka. FN har flera gånger bett Sverige att anpassa sin lagstiftning till den FN-konvention som råder.

”Polisoperativt beslut”

Justiteminister Beatrice Ask (M) har tidigare försvarat den svenska linjen och hon får medhåll av statsministern.

– Jag vill understryka att vi har den ordningen att vi har yttrandefrihet och demonstrationstillstånd som del av vår demokrati. Det är ett polisoperativt beslut att besluta hur detta ska tillåtas, säger Fredrik Reinfeldt.

Ask i direkta samtal

Statsministern berättade att Ask därför har haft direkta samtal med polisledningen och kommenderingschefen i Stockholm.

– Hon har försäkrat sig om att de går i god för att de har kontroll över situationen när de har gjort sina avvägningar. Det är vad vi kan göra inom ramen för hur ansvarsförhållandena ser ut kopplat till den här typen av demonstrationer, säger han.

”Alla har ansvaret”

Reinfeldt hade också en uppmaning till alla de som samlats i Stockholm.

– Det är en uppmaning till var och en. Alla har det ansvaret: använd inte våld mot era medmänniskor, använd inte våld för att framföra era synpunkter alldeles oavsett vem det är ni reagerar emot. Våld är aldrig försvarbart, säger han.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: